МИНИСТЪР ЦОКОВ: НАД 9,5 МЛН. ЛЕВА СА ИНВЕСТИРАНИ В НОВИ УЧЕБНИ КАБИНЕТИ

МИНИСТЪР ЦОКОВ: НАД 9,5 МЛН. ЛЕВА СА ИНВЕСТИРАНИ В НОВИ УЧЕБНИ КАБИНЕТИ

Над 9,5 милиона лева са инвестирани в обновяване на учебни кабинети и класни стаи по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Днес той заедно със заместник-министър Емилия Лазарова откриха нов кабинет за обучение по хуманитарни науки във Втора английски гимназия „Томас Джеферсън“. По думите на министъра общо 642 училища и 10 центъра за специална образователна подкрепа са получили средства, за да обновяват учебни кабинети, класни стаи, да създават кътове за четене и училищни библиотеки, както и за провеждане на инициативи за насърчаване на мисленето, въображението и творчеството като част от учебния процес. Средствата се използват и за закупуване на материали и инструменти, както и за софтуерни продукти.

“Целта на инвестициите в ново оборудване е да направи учениците активни участници в урока и им позволява да усвояват знания по-ефективно”, подчерта министърът. По думите му през последните месеци е направено много за развитие на STEM обучението, но заедно с това за екипа на МОН е много важно да се инвестира и за подобряване на материалната база за хуманитарните предмети. “Виждали сме колко интересни уроци правите в тази област – както в това училище, така и в стотици други в цялата страна. Затова се радвам, че последователно развиваме и тази материална база и че днес откриваме поредния нов кабинет”, каза още проф. Цоков и пожела на учениците да имат още по-интересни и ползотворни уроци в него.

Новият кабинет за обучение по география и история е оборудван и обзаведен с 23 000 лева, отпуснати по програмата на МОН. Осигурен е нов интерактивен дисплей, който ще даде възможност на учениците да визуализират и изследват исторически събития и географски места чрез динамични и интерактивни презентации и симулации, обясни директорът на гимназията Веселина Иванова.

По време на урок за Помпей учениците изследваха вулканични процеси по повод изригването на Везувий, обясняваха защо земетръсните райони са обикновено много гъсто населени и актуални в наши дни природни процеси. Урокът на дванадесетокласниците бе воден от учителите по география и история Надежда Алексиева и Мариана Бошнакова. Тази вечер 30 ученици от гимназията пътуват за Неапол, където на терен ще могат да научат още за вулканите и тевтонските плочи.

След откриването на кабинета министър Цоков откри и училищния форум „Иновации, образование, бъдеще“, в който се включи и заместник-министър Наталия Митева. Там директорът и учителите представиха иновация в областта на дигитално-медийната грамотност чрез социално и емоционално учене във втори гимназиален етап, както училищната иновативна култура и реализиране на програма „Умения за иновации“.

В гимназията гостуваха още началникът на РУО София-град Ваня Кастрева и председателят на СБУ Янка Такева.

Споделете

GoTop