МИНИСТЪР ЦОКОВ: НУЖЕН НИ Е ДИАЛОГ ЗА РЕАЛНИ РЕФОРМИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЪР ЦОКОВ: НУЖЕН НИ Е ДИАЛОГ ЗА РЕАЛНИ РЕФОРМИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Образованието и науката са процеси, които се случват в настоящето, но са ориентирани към бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Кръгла маса в Народното събрание, организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС ).

“България може да използва в бъдещето именно хората и техния потенциал и сега трябва да положим основата за това”, подчерта проф. Цоков. По думите му е стартиран анализ за подготовката на стратегически промени в сектора. “За да имаме категорична промяна са необходими и законови промени”, обясни министърът и изрази надежда, че заедно с народните представители, социалните партньори и неправителствения сектор ще бъдат намерени най-добрите решения.

“Много важна тема е както подготовката на младите хора, но и преквалификацията и развиването на умения при възрастните”, каза още проф. Цоков и акцентира, че образователната ни система трябва да бъде много по-компетентностно ориентирана.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, председателите на ресорните комисии в парламента – Деница Сачева и Красимир Вълчев, председателят на ИСС Зорница Русинова, председателят на КНСБ Пламен Димитров, председателят на СБУ Янка Такева, посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом и др.

Споделете

GoTop