МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

Държавата ще финансира обучението на над 42 хиляди новоприети студенти през учебната 2023/2024 г. Това посочи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новата академична учебна година във ВА „Георги С. Раковски“. Той цитира и данни, които показват, че през миналата година успешно дипломираните са близо 49 хил. души.

„Броят на завършващите и на новоприетите студенти показва, че младите хора на нашата страна желаят и полагат усилия за овладяване на нови знания и умения. Обща е отговорността да им дадем най-доброто образование и да ги мотивираме да останат тук“, каза министърът. По думите му най-старото военно училище (на 111 години) е дало много за модерната българска държава, пази традициите живи и продължава да ги обогатява с най-високите постижения на съвременния свят. „Малко хора се замислят, че в основите на някои от най-големите ни победи в историята стоят знанията, уменията и прогресивното мислене, а ролята на Академията е ключова“, каза министърът в приветствието си към студенти и преподаватели.

Гост на събитието бе и министърът на отбраната Тодор Тагарев, а двамата министри участваха и в откриването на нови кабинети във Военната академия. Сред гостите на събитието бяха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на МО, посланици и военни аташета акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на Академията и др.

Споделете

GoTop