МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА В 90-ГОДИШНО СОФИЙСКО УЧИЛИЩЕ

МИНИСТЪР ЦОКОВ ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА В 90-ГОДИШНО СОФИЙСКО УЧИЛИЩЕ

Преподаватели, обичайте професията си, защото тя е призвание, деца, бъдете щастливи в класните стаи и създавайте нови приятелства, родители, вярвайте на учителите. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри новата учебна година в едно от най-старите софийски училища – ОУ „Хан Крум“. През тази година то отбелязва своята 90-та годишнина.

„Сред водещите причини да бъда тук е фактът, че то е не само е сред първите ни училища, но и една от тези институции, които са проправяли път за новите идеи и за промяната в образователната ни система“, каза министър Галин Цоков. Той припомни, че тук за първи път се въвежда експерименталното обучение на шестгодишните първокласници, както и петдневното обучение за всички ученици. „Днес училището е отново сред най-добрите примери за иновации в училищния процес“, подчерта още проф. Цоков.

ОУ „Хан Крум“ е едно от 747-те училища, в които през настоящото лято бяха разгърнати мащабни ремонти. Училището започва новата година с изцяло обновена материална база. Сградата е санирана, изграден е мултифункционален STEM център на открито, ремонтирани са класни стаи и е обособена нова площадка за игра.

Днес учебната година започна за 700 ученици в 107. ОУ „Хан Крум“, а на 15 септември общо над 700 хил. деца прекрачват училищния праг в цялата страна.

Слова за откриването на учебната година отправиха и началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и директорът на училището Данко Калапиш. Тържествен молебен отслужи йеромонах Мелетий – зам.-ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Споделете

GoTop