МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: АКО ПОЗНАВАМЕ ИСТОРИЯТА СИ, ЩЕ СЕ СЪХРАНИМ КАТО БЪЛГАРИ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: АКО ПОЗНАВАМЕ ИСТОРИЯТА СИ, ЩЕ СЕ СЪХРАНИМ КАТО БЪЛГАРИ

„Обучението по история има важната и отговорна задача да формира активна гражданска позиция у младите хора. То не се свежда само до изброяване на факти, имена и събития“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Националната конференция „Историята в училище – осъзнаване на процесите в миналото за изграждане на бъдещето”. „Надали има друг предмет, може би само литературата, на който да се разчита да опазим българската нация, корени, националната идентичност и традициите. Историята е важна за формирането на всеки като ценности и принадлежност към българската нация“, посочи той.

Министър Вълчев подчерта, че разчитаме на историята да създава граждански компетентности у подрастващите и допълни, че с влизането си в Европейския съюз България е направила цивилизационния си избор. „В най-новата история на България има събития, които не кореспондират с общоевропейските ценности, но разговорът в тази насока ще продължи до намирането на подходящи инструменти за реализиране на възпитателната работа сред децата. Това е задача на учителите по история, които ще бъдат стимулирани да се квалифицират и да създават иновации“, каза още министърът.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева подкрепи думите му, че трябва да се върви в посока към изучаване на повече българска история. Според нея дебатът е необходим, защото и младите хора желаят да обменят мисли, да изразяват мнения и по този начин ще се формират като личности.

Участниците в конференцията подкрепиха Министерството на образованието и науката за въвеждане на съвременни програми по история, но без политизиране на историята и изопачаване на факти по време на преподаването. В това отношение междупреметните връзки, особено тези между литературата и историята, са особено важни. Учителите предлагат още университетите да синхронизират програмите си за обучение на учители по история, като ги осъвременят на база на най-новите исторически доказателства.

Конференцията бе организирана от Синдиката на българските учители и фондация „Конрад Аденауер“.

Споделете

GoTop