МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО С РОДИТЕЛИТЕ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО С РОДИТЕЛИТЕ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО

„Детските градини и училищата трябва да си сътрудничат с родителите за възпитанието и дисциплината на децата и учениците. Утвърдихме Стратегията за възпитателната работа, за да дадем сигнал, че очакваме от образователните институции да подпомагат тази функция“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на среща с учители от Поморие. Според проучване на Министерството на образованието и науката 2/3 от родителите имат нагласата да подкрепят учителите, но е важно да се водят разговори в самите училищни общности. По думите на министъра училищата могат да имат споразумения с родителите, като това би допринесло за подобряване на дисциплината, както и за възпитателната работа в класната стая.

С учителите Вълчев разговаря още за предизвикателствата пред системата и посочи като основна задача справянето с преждевременното отпадане. Според министърът Механизмът за приобщаване на децата и учениците дава резултат при записването им, но са необходими допълнителни усилия за осигуряване на тяхната ежедневна посещаемост. Той подчерта, че няма да се налагат задължителни обходи по домовете, но се очаква от всяко училище да подобри резултатите по отношение на присъствието на децата в училище. „Най-много разчитаме на учителите. Не можем да се справим без тях. Не трябва да сме съучастници във възпроизводството на неграмотността. Всяко училище ще намери собствена рецепта. Осигуряването на присъствие може да стане с обаждане по телефона, с медаитори или чрез посещение по домовете. В повечето случаи родителите се респектират от екипите от специалисти. Ако не положим усилия, означава да се откажем от тази битка, а тя е задължителна за социално-икономическото ни развитие“, заяви министър Вълчев.

По думите му учебната година ще стартира нормално без недостиг на учители. Традиционно най-много преподаватели се търсят по информационни технологии, английски език, математика, физика, химия и по част от предметите от професионална подготовка. Красимир Вълчев припомни, че сред основните политики във висшето образование е мотивирането на млади хора да изберат педагогическите специалности. От догодина се обмисля и своеобразна трета стипендия за най-добрите ученици, които се запишат да учат за учители.

По време на посещението си министърът откри обновена учебна кухня в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Поморие. Със средства на училището кухнята е обзаведена с модерни печки, конвектомати, специални кътове за зеленчуци, месо и риба.

Споделете

GoTop