МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: МЕДИАТОРИТЕ СА ВАЖНИ ЗА ОБХВАТА НА ДЕЦАTA И УЧЕНИЦИTE В УЧИЛИЩЕ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: МЕДИАТОРИТЕ СА ВАЖНИ ЗА ОБХВАТА НА ДЕЦАTA И УЧЕНИЦИTE В УЧИЛИЩЕ

“В област Сливен се назначават медиатори – хора от дадена общност, които с примера и респекта си мотивират децата да ходят на училище. Тази практика е много полезна. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори на детски градини и училища и представители на екипите по Механизма за обхват на деца и ученици в област Сливен. Той посочи, че дейностите по интереси могат и трябва да се използват за взаимодействие с родителите и призова учителите за максимални усилия за партньорство с тях.

„Много трудно проследяваме днес правото на образование на децата заради свободното движение в страната и в чужбина. Когато едно дете се появи в района на една институция, трябва през механизма и екипите да бъде обхванато в образователната система“, отбеляза министърът. По думите му е необходимо институциите заедно да проследяват правото на образование на всяко дете. Той подчерта и доброто сътрудничество между образователните институции, кметовете и областните управители.

В областта тази година ще работят 63 екипа за обхват с 595 представители. Те ще посетят 2600 адреса на деца и ученици, което е с 3738 по-малко от миналата година. Проблем в региона остават ранните бракове, както и пътуванията на семействата в чужбина – време, през което децата не ходят на училище.

„Догодина ще предвидим финансиране на електронни дневници във всички училища. Това повишава доверието между училището и родителите. Ще финансираме и разработване на уроци от учители“, съобщи министърът.

По време на срещата беше коментирана необходимостта от обучения за дигитални умения – и на ученици, и на учители, от въвеждането на иновации в образованието, стартът на предмета „Компютърно моделиране“ в трети клас, насърчаването на избора на технически професионални направления и важността на професионалното образование. „Всеки сектор, дори най-дребният бизнес ще има нужда от специалист, който работи с информационни технологии, посочи Красимир Вълчев.

В Сливен той и депутатът Галя Захариева посетиха ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе открита спортна площадка за игра „Петанк“ от родители, ученици и учители.

Министър Вълчев разговаря с екипите за обхват в ОУ „Н. Прокопиев“ в село Сборище от община Твърдица, с колегите им от СУ „Иван Вазов“, където има иновативно обучение, и СУ „Христо Ботев“ в Нова Загора. По време на срещите бяха обсъдени проблеми, свързани с ранните бракове и нежеланието на родители децата им да продължат образованието си въпреки техния интерес. Коментирани бяха успешни модели за сътрудничество с родители и възможностите чрез медиатори да се помогне на децата от ромския етнос.

Споделете

GoTop