МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: МЕХАНИЗМЪТ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ДАВА РЕЗУЛТАТ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: МЕХАНИЗМЪТ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ДАВА РЕЗУЛТАТ

„На учителите сме поверили нашите деца, на тях разчитаме да включат всяко дете в образователната система, дори тези от най-проблемните групи. Затова преподавателите трябва да получават високи възнаграждения“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на срещата си с директори на детски градини и училища, както и с представители на местните власти от Казанлък, Мъглиж, Гурково и Николаево.
Министър Вълчев посочи още, че държавата ще финансира извънкласни занимания за учениците във всички области – в спорта, в изкуствата и културата. Ще бъдат добавени средства и за образователни медиатори.
В рамките на разговорите министърът на образованието отбеляза, че междуинституционалният механизъм за включване в образователната система дава резултат и екипите успяват да помогнат на повече деца. „Трябва да използваме всички дисциплиниращи мерки, но трябва да убедим и семействата, че образованието е важно“, призова министър Вълчев. По думите му много по-силен сигнал и ефект има когато всички представителите на институциите, от съвместен екип, посещават семействата. „Когато отиде само един учител в дома на детето, не винаги се получава, но когато отиде екипът, има ефект. Трябва да видят, че държавата работи заедно. Помагат ни кметове и областни управители. Няма друга формула“, категоричен бе министърът.
Той посочи, че ще бъдат правени и внезапни проверки по повод случаите на прикриване на отсъствия, за да се затегне контролът и да не се допусне дискредитиране на усилията на екипите по Механизма.
„Все по-голяма част от работата трябва да се фокусира върху ежедневните усилия за това учениците да продължат да посещават училище след като сме успели да ги запишем”, допълни министър Вълчев. В тази връзка той акцентира на необходимото партньорство с родителите, както и на активното включване на децата в извънкласни занимания.
В Казанлък министър Вълчев отбеляза доброто сътрудничество между образователната система, общината и бизнеса. Специално открои успехите в дуалното обучение, реализиращо се в Казанлък. Министър Вълчев посети завод „Арсенал“, където се обучават чрез работа в реални условия ученици от ПГ „Иван Хаджиенов“ и поздрави специалистите в завода, които подготвят кадри за всички фирми в града.
По-късно министър Вълчев присъства на празника за 75-годишнината на ПГСАГ в Стара Загора „Лубор Байер“.

Споделете

GoTop