МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: МОН РЕАЛИЗИРА КЛЮЧОВИТЕ СИ ПОЛИТИКИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА УСПЕШНИТЕ СИ ПАРТНЬОРСТВА

Един от основните изводи, които мога да направя от последните години, в които в Министерството на образованието и науката работим ежедневно за осигуряване на по-добро образование за българските деца е, че успяхме да реализираме най-важните си политики. Този резултат е и благодарение на доброто взаимодействие с всички страни, участващи в процеса – директорите на училищата, регионалните управления на образованието, работодателските организации, синдикатите, Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество, организации като „Образование 2030“, „Българският форум на бизнес лидерите“ и много други.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заключителното събитие на „Мениджърската академия за училищни директори“.

Той посочи, че ролята на училищния директор в системата на образованието е ключова за справяне с най-значимите предизвикателства.

„Разчитаме на тях да създават добър климат в българските училища като подкрепят преподавателите, а те от своя страна – мотивират учениците си да учат със стремеж към усвояване на всички необходими умения на 21 в. Директорите са и тези, които създават училищната общност, налагат култура на професионализъм и отдаденост. До голяма степен нашият основен приоритет – префокусирането към овладяване на компетентностния подход, зависи от доброто управление по места“, каза още министър Вълчев. По думите му директорите на училища с концентрация на деца от уязвими групи са и тези, които полагат ежедневни усилия да приобщят всяко дете към активно учене и поощряват работата за личностно развитие на учениците.

Във второто издание на Мениджърската академия се включиха 35 училищни директори от цялата страна. В рамките на 3-месечната обучителна програма, те овладяха умения за управление на ефективни екипи – мотивация, успешна комуникация, делегиране на отговорности, разрешаване на конфликти, управление на времето и задачите.

Академията се провежда в партньорство със сдружение „Образование България 2030” и Български форум на бизнес лидерите, под патронажа на министъра на образованието и науката.

Споделете

GoTop