МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: НА ДНЕШНИТЕ СТУДЕНТИ ЩЕ СА ИМ НУЖНИ КОМПЛЕКСНИ УМЕНИЯ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: НА ДНЕШНИТЕ СТУДЕНТИ ЩЕ СА ИМ НУЖНИ КОМПЛЕКСНИ УМЕНИЯ

„Днешните студенти ще живеят в свят, който ще изисква още по-комплексни умения. Българските преподаватели са едни от най-добрите, апелът ми към тях е да бъдат по-взискателни към студентите.“ Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на академичната година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Официалната церемония се състоя на открито в Университетската ботаническа градина.

По думите му на първия учебен ден в най-голяма степен мислим за бъдещето. „Днес, вдъхновени от силата на образованието, вярваме, че ще живеем в едно по-добро общество“, посочи той.

Министър Вълчев призова първокурсниците да открият в университета преподавателите, които ще им помогнат да станат знаещи и можещи хора. „Вашето поколение живее в по-различна среда. Преди десетилетия очаквахме от преподавателите да предоставят основната информация. Днес те ви помагат да откриете същността в океана от информация“, добави той.

По думите му задачата им е отговорна, защото трябва бъдат лидери и да водят обществото в период, когато е трудно се правят дългосрочни прогнози. Според него през изминалите месеци системата на образованието е била устойчива и е показала, че може да се разчита на нея.

Министър Вълчев поздрави ръководството на университета за добрите резултати и за включването на висшето училище в европейска университетска мрежа.

По-рано днес министър Красимир Вълчев и заместник-министър Карина Ангелиева участваха в тържественото честване на юбилея на Националния институт по метеорология и хидрология – 130 години метеорология и 100 години хидрология.

Споделете

GoTop