МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: НУЖНО Е ПО-ГОЛЯМО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: НУЖНО Е ПО-ГОЛЯМО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ

„Висшите училища трябва да взаимодействат в по-голяма степен помежду си, с професионалните гимназии в страната и с бизнеса. За да бъдат разпознаваеми, трябва да участват в европейски университетски мрежи“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща за връзката между професионалното образование и пазара на труда, която се проведе в Стара Загора.

По думите му една от големите задачи пред образователната система е да подсигури квалифицирани кадри, тъй като се очаква сериозен недостиг на работна ръка във всички сфери. „Променихме приема за гимназиите, като акцентирахме на професионалното образование. Имаме нужда и от кадри със средно техническо образование, така че се опитваме да стимулираме учениците да избират инженерни специалности. Във висшите училища също подпомагаме обучението в инженерно-техническите, аграрните, природните науки, както и в педагогиката“, поясни министърът.

По време на срещата Красимир Вълчев посъветва ръководството на Тракийския университет да открие катедра по информационни технологии и да започнат да обучават по такива специалности. „Дали ще сме динамично развиваща се страна зависи от това да обучим достатъчно IT специалисти. Няма съмнение, че Стара Загора е един от шестте града с потенциал за интелигентна специализация в областта на информационните технологии“, каза той.

В края на посещението си в Старозагорска област министърът посети Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. С учителския колектив той дискутира необходимостта от промяна на методите на обучение. Министър Вълчев ги призова да бъдат креативни и да ползват всичко, което може да привлече интереса на децата и да спомогне за научаването на материала.

Споделете

GoTop