МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОБЩЕСТВОТО РАЗЧИТА НАЙ-МНОГО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И УЧИТЕЛИ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОБЩЕСТВОТО РАЗЧИТА НАЙ-МНОГО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И УЧИТЕЛИ

В първия учебен ден гледаме с вяра и оптимизъм към общото ни бъдеще. Разчитаме на учителите и преподавателите за справянето с най-големите предизвикателства на духовното, социалното и икономическото ни развитие. Кризата от последните месеци показа, че обществото ни най-много вярва на българските лекари, преподаватели и учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на новата академична година на Медицинския университет – София. Той поздрави и всички български учители по повод Международния ден на учителя.

Министър Вълчев изрази увереност, че положителната икономическа конюнктура за увеличение на разходите за здравеопазване и образование ще се запази. „Убеден съм, че през следващата година ще имаме още по-благоприятен бюджет, така че страната ни да излезе по-силна от кризата“, посочи той.

На всички студенти министър Вълчев пожела да намерят преподавателите, чрез които да открият съществената информация и да се докоснат до тайните на медицината. Той призова преподавателите да продължат с усилията си за утвърждаване на добрата репутация на медицинските университети в страната. „Трябва постоянно да модернизирате учебните планове и програми, бъдете по-взискателни към студентите, но най-вече ги научете да бъдат знаещи и можещи медици и фармацевти. В предстоящите десетилетия много професии ще се променят, но безспорно медицинската ще остане“, заяви министър Вълчев. Според него сегашните студенти ще живеят във времена, които ще изискват по-комплексни умения, а медицината е бързоразвиваща се наука и обществото ще разчита още повече на постиженията й.

Ректорът на Медицинския университет акад. проф. д-р Лъчезар Трайков поздрави всички първокурсници с избора им да учат медицина. Той увери, че ръководството на университета ще продължи да предоставя качествено образование и ще бъде гъвкаво, за да отговори на очакванията на обществото.

На официалната церемония присъстваха още министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Двамата пожелаха на всички студенти и преподаватели здрава и успешна академична година.

Споделете

GoTop