МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОЧАКВАМЕ ПОВЕЧЕ УЧЕНИЦИ ДА ИЗБЕРАТ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПАРАЛЕЛКИ

“Тази година очакваме повече ученици да изберат и да се запишат в професионалните паралелки в страната. Трябва да се увеличи и броят на обучаващите се в дуална форма – учене чрез работа“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на кръгла маса под надслов „Знам, мога, богат съм и щастлив“.

Той прогнозира, че над 50% от реализирания прием тази година ще бъде в професионални паралелки и посочи, че постепенно авторитетът на този вид образование се издига. „Преди четири години проучване показа, че голяма част от родителите не виждат качествена реализация за децата си само с професионално образование. В същото време процесите модернизация и дигитализация на производството промени облика на много професии. Министерството също предприе мерки – преструктурирахме приема, като увеличихме процентът на предложените и реализираните паралелки“, обясни Вълчев.

Министърът добави, че са изготвени списъци със защитени професии и с такива, за които ще имат очакван недостиг на пазара на труда. Правят се стъпки и към стимулиране на професии, свързани с математика, информатика и технологии. Именно за тях в бъдеще се очаква най-голям недостиг на кадри и най-висок скок на възнагражденията.

Споделете

GoTop