МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОСИГУРЕНИ СА СРЕДСТВА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА НИМХ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОСИГУРЕНИ СА СРЕДСТВА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА НИМХ

Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който се срещна с новото ръководство на института. От първи януари 2019 г. НИМХ е вече към Министерството на образованието и науката. По думите на министъра институтът продължава да работи в целия си обем от дейности.

Красимир Вълчев припомни, че институтът извършва денонощни наблюдения и изследвания и това предполага да бъдат осигурени средства от страна на държавата за тази дейност. Той добави, че е налице по-добро финансиране с бюджета за тази година и се надява, както това да продължи и в следващите години, така и да се почувства от работещите в института.

Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов поздрави сътрудниците при първото събиране извън структурата на БАН. Проф. Нинов допълни, че НИМХ има готовност да си сътрудничи с другите институти на БАН. Над 700 са работещите в института и само 12 от тях са останали към Академията.

Министър Вълчев каза още, че единствените неизяснени въпроси при отделянето на НИМХ от БАН са свързани с няколко имота или части от имоти. Според министъра до следващата седмица ще се постигне решение и в тази посока. Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, и дали ще се разделя. Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да изясни спорните въпроси.

Споделете

GoTop