МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА ОБИЧ ЗА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА ОБИЧ ЗА БЪЛГАРИЯ

Министерството на образованието и науката и Асоциацията на българските училища в чужбина организираха изложба с рисунки и макети на български къщи на ученици от българските неделни училища от Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова.

„Обич за България“ цели да даде на децата, които живеят зад граница възможност да покажат родината си такава, каквато я помнят, виждат и каквато е в мечтите им.
„Днес виждаме една незрима на картата България, но обединена от багрите върху рисунките на децата. България не е само във физическите и граници. Тя е навсякъде по света в пазителите на българщината – българския език, българското хоро, културата ни изобщо. Затова подобни инициативи са необходими. Те ни обединяват и дават на децата, които живеят отвъд пределите на България възможност да почувстват духа й“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на откриването на изложбата в МОН.
По думите му десет години след началото на политиката за подпомагане на българските неделни училища, резултатът е видим в стотиците български средища по света.
„Поздравявам Асоциацията на българските училища в чужбина и колегите за тази инициатива, но най-много поздравявам децата, които са ни изпратили своите рисунки“, каза още министърът.

По национална програма „Роден език и култура зад граница“ МОН осигурява финансирането на близо 400 български училища в 36 държави на 6 континента. В тях децата учат родния си език, история и география. Включват се и в извънкласни дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и националната култура.

„Обич за България“ ще е пътуваща изложба. Тя ще обиколи всички областни градове в страната, задграничните мисии, организациите на българите в чужбина и всички православните общини по света, към които има училища.

Споделете

GoTop