МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ В РЕГИОНИТЕ НА СТРАНАТА

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ В РЕГИОНИТЕ НА СТРАНАТА

„Повече млади хора трябва да се реализират в областните градове и в по-малките населени места в страната. Ако учениците в отделните региони бъдат насочени към професионално образование, това може да привлече инвестиции в общините“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори на училища, учители и представители на синдикални организации от община Елхово. Той обясни, че в малките и средни общини няма да се наложи голямо преструктуриране на план-приема на гимназиите, но повече ученици трябва да се насочват към математика и природни науки. Министърът припомни, че най-голям ръст на доходите се очаква в бъдеще за хора с компетентности именно в тези две сфери.

Според него училищата се нуждаят от средства за модернизация на материалната база и за обезпечаване на иновативни практики. Искаме да насърчим културата на ползотворни иновации във всяка детска градина и училище. Подготвяме и национална програма за стимулиране на обмена на добрите иновации. Трябва да засилим партньорството между образователните институции, подчерта Вълчев. Новият проект за дигитализация на образованието предвижда създаването на отворен облак с отворено образователно съдържание. То ще се разработва от учителите, като ще има средства за възнаграждения за създаването им. Ще се търси възможност за закупуване на интерактивни дъски, проектори, компютри и др., за да бъде засилено фронталното обучение във всички училища.

По думите на министъра приоритет за образователната система остава грижата за учителите, увеличаването на техните възнаграждения и приобщаването на всяко дете към системата на предучилищното и училищното образование. „Механизмът показа, че когато има обща работа, ефектът е много добър. Разчитаме основно на учителите, но те не могат да се справят сами“, добави министърът.

В Елхово той посети училище „Св. Климент Охридски“, където разговаря с учители и ученици.

Споделете

GoTop