МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ПРЯКАТА ВРЪЗКА С ПАЗАРА НА ТРУДА

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ПРЯКАТА ВРЪЗКА С ПАЗАРА НА ТРУДА
Професионалното образование е пряката връзка с пазара на труда, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Н.Й. Вапцаров” в с. Средище, община Кайнарджа. Базата на училището, в което се обучават над 230 ученици, е обновена по Oперативна програма “Региони в растеж”. Гимназията изпълнява редица проекти, включително за обучения и практика в чужбина на възпитаниците на училището, които са от 35 населени места.
Темата за връзката с пазара на труда беше обсъдена и в рамките на проведената в Силистра дискусия, част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“.
„Профилната структура на образованието трябва да бъде в синхрон с потребностите на пазара на труда, включително и по отношение на учебното съдържание. Професионалното образование е начинът да задържим децата в образователната система и да предоставим възможност за развитие, да се справим с недостига на кадри в различни професии“, каза министър Вълчев. Той представи и предстоящите проекти, финансирани със средства от ЕС и националните програми, чрез които едновременно ще се работи както по създаване на дигитални уроци за учениците, обмяна на добри практики между училищата, така и за квалификация на учителите.
Над 2 млн. лв. са инвестициите в кариерно ориентиране, студентски и ученически практики само в Силистра, отбеляза в рамките на форума председателят на Комисията по образование в НС Милена Дамянова. По думите й основна цел за всички е стабилно образование за стабилна икономика. От своя страна евродепутатът Емил Радев посочи, че предизвикателствата пред различните държави членки са сходни и очерта пред участниците в дискусията мерките на европейско равнище по отношение на развитието на висшето образование, като акцентира и на факта, че „Еразъм+“ е най-значимата програма в сферата на образованието.
„Решенията, които се взимат на европейско ниво, имат отношение към нас както за модернизацията на материалната база, така и за реализирането на политиките в областта на образованието. Най-голямото предизвикателство е да обезпечим системата с учители и затова взехме политическото решение за подкрепа на преподавателите. На тях разчитаме, за да се справим с преждевременното отпадане от училище“, допълни министър Вълчев.
В рамките на посещението си в Силистра той посети и най-голямото основно училище в областта “Христо Смирненски” в Дулово. В училището са сформирани 11 групи по интереси, включително по спорт и по компютърни технологии.

Споделете

GoTop