МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ОБЩИНА ДОСПАТ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ОБЩИНА ДОСПАТ

Почетен знак на община Доспат получи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев от кмета Елин Радев. Отличието е заради подкрепата за училищата и учителите в региона от страна на МОН.

В родопското село Късак с финансиране от държавата се разширява сградата на училището, санира се и се ремонтира покривът на СУ „Христо Ботев“в Доспат, както и други сгради. Освен тези инвестиции, с безлихвен заем от правителството са изплатени и дълго забавени заплати на персонала.

„Търсим механизъм да защитим всички училища, особено тези в отдалечени селища, до които трудно се пътува“, каза министър Вълчев. В община Доспат има 4 защитени училища и 3 защитени детски градини.

„Със задоволство разбрах, че тук няма недостиг на ученици, а недостиг на материална база“, каза министърът в Късак. В момента 55 деца от селото ползват едва 4 класни стаи, като има и смесени паралелки. В училището преподават 10 учители.

По време на работна среща с учители и директори от общината министър Вълчев обсъди необходимостта от включване на учителите в квалификации, използването на електронни ресурси в преподаването, придобиването на дигитални умения и др.

„Ще има 25 милиона лева от бюджета за дейности по интереси, може още през декември да започнат да се организират. Чрез тях се стремим да насочим повече деца към математика, техника и природни науки“, подчерта министър Вълчев. По думите му е много важно също повече деца да се мотивират за обучение в професионални гимназии.

С директорите бяха обсъдени и въпроси, свързани с транспорта на пътуващите ученици и учители, възможностите за осигуряване на закуски, на целодневна организация на работата в училище, обновяване на материалната база и др.

Учители поставиха въпроса за повече часове по гражданско образование и повишаване престижа на учителите. Гражданските компетентности се придобиват чрез обучението през всички дисциплини, посочи министърът. По същия начин е с дигиталните компетентности и уменията за учене, отбеляза той. По думите му полезни са и заниманията по СИП „Религия“ – децата стават по-дисциплинирани, по-толерантни. В разговора за ценностите бе отбелязано, че все по-често заради работещи в чужбина родители отговорността за възпитанието на децата пада изцяло върху учителите.

По-късно министърът посети училището в село Гьоврен, община Девин, където 8 учители обучават 55 деца. Преподавателите споделиха желанието си да преподават иновативно и с нови технологии, но се нуждаят от техника. Министър Вълчев анонсира проекта за изграждане на дигитален облак, в който безплатно ще могат да ползват образователни ресурси. В училището вече внедряват и електронен дневник, който помага за комуникацията с родителите, а от тази есен имат и нови шкафчета, закупени със средства от МОН.

Министърът посети и професионалната гимназия по електротехника и СУ „Христо Ботев“ в Девин. Той разговаря и с директори на училища от общините Девин и Борино. Кметът на Девин Красимир Даскалов връчи почетен плакет на министъра на образованието.

Споделете

GoTop