МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ РАЗШИРИМ ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕЦАТА

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ РАЗШИРИМ ДИГИТАЛНИТЕ УМЕНИЯ НА ДЕЦАТА

„С инвестиции в учителите, в информационните технологии и в иновациите създаваме модерно образование за българските деца. Все повече училищата със своите добри практики ще генерират промени в цялата система“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за дигитална, виртуална реалност и изкуствен интелект „Future of Reality“, която се проведе в София Тех Парк.

Според него днешните деца учат и възприемат в по-голяма степен информацията, ако са я получили чрез електронно устройство. Те трябва да имат базови знания, но и социални, граждански умения и умения за учене. „Ще разширим базата от дигитални компетентности на децата. Ще създадем отворено образователно пространство в облака. Ще дадем възможност на учителите да правят онлайн уроци и дигитално съдържание“, посочи Вълчев. Министърът обясни, че информационните технологии в най-голяма степен променят живота ни, както и образователните системи.

Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подчерта, че иновациите трябва да се подкрепят. Затова тя ще настоява ЕК да отпусне 16 млрд. евро по „Хоризонт Европа“. „Трябва да продължим инвестицията в дигитални умения и цифрови компетентности. Ако не инвестираме в хората, които да управляват и контролират процеса на дигитализация, той няма да се случи по най-добрия начин“, каза Габриел и добави, че България има потенциал да се превърне в хъб за виртуална реалност. По думите й ЕК има предложение всяка област да има отделен хъб, като страната ни може да стане лидер на Западните Балкани.

Споделете

GoTop