МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ТЕХНОЛОГИИТЕ СА ШАНС ДА ПРОМЕНИМ МЕТОДИТЕ НА ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ТЕХНОЛОГИИТЕ СА ШАНС ДА ПРОМЕНИМ МЕТОДИТЕ НА ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ

„Дигиталните технологии са шанс да променим методите на обучение в училищата. Дигитализацията променя начина на учене и трябва да работим за разширяване на възможностите за децата да ползват повече електронни образователни ресурси“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на проекта „1:1 Chromebook“ в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив. Чрез него от два месеца осмокласници в училището използват облачни технологии за обучение.

Министърът съобщи, че през следващата година Министерството на образованието и науката ще финансира училищата в страната да създават програми за промяна на методите на обучение. „Все повече развитието на образователната система ще се диктува от училищата и техните иновации. Факт е, че учениците учат по-добре през дигитално съдържание. Всеки час трябва да е творчески, интердисциплинарен и да направи учениците в по-голяма степен участници в процеса. Ако ги вдъхновим да учат, ще наваксват дори, ако нещо бъде пропуснато в училище“, обясни Вълчев. По думите му подобряването и развитието на материалната база също е от изключително значение.

Вълчев допълни, че никоя технология няма да измести учителите и те са хората, които трябва да насочват учениците в работата с електронните ресурси. „В проект „Образование за утрешния ден“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще дадем възможност на преподавателите да създават електронни уроци, като за това ще им се заплаща. Ще направим и обучения как да подготвят образователни материали. Те ще са достъпни за всички ученици в отворена облачна платформа, която предстои да се разработи“, заяви още министърът.

Споделете

GoTop