МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ТЕМАТА ЗА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ БЪДЕЩЕТО

“Голяма част от професиите в бъдеще ще изискват комплексни и задълбочени умения в сферата на дигиталната креативност, а темата за изкуствения интелект ще определя бъдещето. Следващите поколения ще живеят в ера на ефективно взаимодействие между хора, изкуствен интелект и алгоритми. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на представянето на онлайн курса „Елементи на изкуствения интелект“, който се организира от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По думите му учителската професия няма да изчезне, напротив – ще се развива, а преподавателите ще имат все по-нарастваща необходимост от дигитални умения.

Министър Вълчев припомни, че Министерството на образованието и науката разработи облачна инфраструктура като основа за персонализирано обучение. Той допълни, че с промяната на учебните програми, обучението по компютърно моделиране бе въведено още от трети клас в българските училища. “Увеличихме и приема в тези профили в гимназиалния етап. Създадохме програмата “Старт за IT кариера“, по която ученици от други профили придобиват квалификация за приложни програмисти, а програмата „Дигитална квалификация“ насочихме към преподавателите, които искат да придобият умения в тази област”, каза още министърът. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще предлага курса на студентите от българските университети, на ученици, учители, както и на всички, интересуващи се от темата. На успешно завършилите ще бъде издадено свидетелство.

“Елементи на изкуственият интелект” е създаден от Университета в Хелзинки и фирмата Реактор във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС. Курсът е класиран на първо място сред масово отворените курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на университетите „Станфорд“, „Харвард“ и MIT. До 2021 г. обучението ще бъде достъпно на всички официални езици на Европейския съюз, преводът е осигурен от Европейската комисия. Желаещите да се включат, могат да го направят на адрес: https://www.elementsofai.com/bg

Споделете

GoTop