МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧЕНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ВИЖДАТ ПРАКТИЧЕСКОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРОФЕСИИТЕ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧЕНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ВИЖДАТ ПРАКТИЧЕСКОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРОФЕСИИТЕ

„Създадохме програмата „Образование с наука“, за да мотивираме днешното поколение да учи повече природни науки и математика. Професиите с най-голям очакван ръст на доходите са тези, които предполагат по-задълбочено изучаване на тези дисциплини. Учениците трябва да виждат и тяхната приложност, с дейности по интереси или практически занимания“.
Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в открит урок заедно с ученици от столичното 159-то основно училище „Васил Левски“ в Националния институт по метеорология и хидрология.

„Светът не спира да се променя. Учениците трябва да могат да общуват със специалисти от всякакви области, а образованието трябва да им дава широта на възможностите. Необходимо е те да имат достъп да общуват със специалисти от повече области на науката, които да им разкриват практическото приложение на професиите. Тук, в НИМХ програмата запознава учениците с професията на метеоролога, която винаги ще е актуална“, каза министър Вълчев.
По думите му в бъдеще ще има голяма нужда от такива специалисти, а с тези практически уроци децата могат да бъдат привлечени към професията, в която се очаква да има сериозен недостиг на кадри.
Според министър Вълчев физиката е важна област от природните науки, а метеорологията е най-практичната част от физиката. Заниманията тук със сигурност ще повишат интереса на децата да изучават тази диспиплина“, каза министърът.

Откритият урок бе част от заключителните посещения на ученици в НИМХ през 2019 г., станали възможни благодарение на програмата „Образование с наука“, финансирана от Министерството на образованието и науката.

Децата участваха в истински измервания с метеорологичен балон, проследиха в реално време основните характеристики на атмосферата, събирането на данни, тяхната обработка и анализ.
Заедно с дежурния синоптик те направиха прогноза за времето за следващите дни. Запознаха се с всички прогнози, които НИМХ изготвя и накрая чрез експериментална лаборатория преживяха забавната и красива страна на науката.

По-късно децата се включиха и във викторина, победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева.
Програмата се радва на изключителен интерес и вече се подготвя графикът на уроците за 2020 година. 590 ученици от 15 училища са посетили института.

Споделете

GoTop