МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧИЛИЩАТА САМИ ЩЕ ИЗБИРАТ ПОДХОДА КЪМ ВСЯКО ДЕТЕ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧИЛИЩАТА САМИ ЩЕ ИЗБИРАТ ПОДХОДА КЪМ ВСЯКО ДЕТЕ

„Училищата ще имат възможност сами да изберат подхода към всеки млад човек, за да го върнат в училище. Някъде ще се разчита на медиаторите, другаде – на социални работници, но съществена ще е работата на учителите“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в комплекс Камчия, където участва в награждаването на най-добрите практики в конкурса на Съюза на българските учители (СБУ). Тази година събитието е посветено на хуманитарното образование.

Пред учителите министър Вълчев обясни, че в измененията на постановлението за работата на екипите по Механизма за обхват няма да присъстват условия като „задължително“ и „всекидневно“. Промените целят всяко училище да намери най-подходящия модел за привличането на учениците. По думите на министъра всички трябва да се справят със съвместни усилия, а не с формални действия. „Не искаме да се отчитат посещения по домовете, а се стремим децата да ходят всекидневно на училище. Разчитаме на учителите, за да се справим с неграмотността и да интегрираме децата, в чиито семейства образованието не е ценност“, посочи той.

Лидерът на СБУ д-р Янка Такева подчерта, че трябва да се мотивират екипите, които привличат децата за постоянно в училище. „Предизвикателството пред образователните системи днес е да изградят от децата добри хора. Почти всички страни възприемат концепцията, че училището трябва и да възпитава“, заяви министър Вълчев. По думите му от учителя се очаква да изгражда критично мислене.

Един от приоритетите през следващата учебна година ще бъде и подобряването на взаимодействието между образователните институции и родителите. „Винаги апелирам родителите да възпитават децата си в уважение към учителите“, каза още министърът. Той съобщи, че заедно със социалните партньори МОН ще предложи на училищата да сключат споразумения с родителите за партньорство. Те няма да имат задължителен характер, но ще легитимират правила. Министърът връчи награди на учителите, които спечелиха конкурса на СБУ. По време на семинара в комплекс Камчия бяха споделени идеи за решаване на проблеми в клас, намирането на подход към родителите и най-вече към всяко дете. По думите на министър Вълчев политиката на МОН се стреми именно към промяна на системата чрез иновации на ниво училище и обмен на добри практики. От своя страна Янка Такева призова учителите да загърбят стереотипите и да търсят нови методи за преподаване.

Споделете

GoTop