МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧИТЕЛИТЕ СА ОСНОВНАТА ЧАСТ В ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧИТЕЛИТЕ СА ОСНОВНАТА ЧАСТ В ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Учителите са основната част в екипите по Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Трябва да положим максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работна среща, посветена на съвместната работа на институциите по обхващане на децата и учениците в образователната система, която се проведе в Асеновград. В срещата участваха директори на училища и представители на местната власт от общините Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки, както и членовете на екипите за обхват от различни институции.

Министър Вълчев подчерта, че общините са важни партньори и без добро взаимодействие между държавата и местните власти няма да се постигне целта на Механизма за обхват. „Апелирам за взаимодействие с родителите, за сътрудничество със социалните партньори – то е важно за добрия климат на работа в училище“, добави министърът. По думите му във всеки един случай, екипите от учители, социални работници, полицаи, трябва да се активират и да се вземат мерки.

В рамките на срещата министърът на образованието подчерта, че от работещите в образователната система се очаква да осигурят обществената възвращаемост на вложените публични ресурси. „Трябва да покажем, че системата е по-мобилизирана, работи по-мотивирано и работи за включването на всички деца в образователната система“, допълни министър Вълчев. Той съобщи, че през миналата година са се увеличили спрените семейни помощи за деца заради отсъствия и призова директорите да сезират регионалните здравни инспекции при съмнителни извинителни бележки.

„Политиката е да направим образователните институции по-отворени за външни партньори“, посочи още министърът. Той съобщи, че ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организиране на извънкласни дейности през тази учебна година.

Министър Красимир Вълчев посети Основно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Асеновград, където разговаря с екипа за обхват. „Държавата Ви подкрепя, но тя не разполага с по-мощна армия от Вас, за да решим проблема“, каза министър Вълчев на учителите. Той ги поздрави, че работят в партньорство с лидерите сред местната общност в кв. „Лозенец“, за да убеждават родителите, че децата им трябва да се образоват. Вълчев каза, че цени усилията на учителите, които работят с деца в риск от отпадане и затова с политиките си правителството инвестира в тях и ги подкрепя. Министърът посети и Средно училище „Христо Ботев“ в Лъки, където всички деца са записани в детска градина и училище.

Споделете

GoTop