МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ВОДИМ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ВОДИМ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

Днес можем да бъдем пълноценни граждани само ако се чувстваме част от една по-голяма общност. Шансът на всяко българско висше училище е да бъде свързано с европейски университети. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Въчев при откриването на академичната учебна година в Тракийския университет в Стара Загора.

Според министър Вълчев в системата на висшето образование трябва да се води разговор за бъдещето – на региона и на обществото ни. Навсякъде университетите са центрове на научни и индустриални инициативи, посочи той. Министърът отбеляза като положителни добрите партньорства с други университети у нас и в чужбина. По думите му нито едно висше училище не може да се справи само, защото живеем към все по-свързан свят. Министър Вълчев посочи, че университетът работи заедно с общината, с другите структури в региона и това ще запази Стара Загора като един от центровете за развитие в страната. Той смята, че преподавателите са най-ценният капитал на региона. Министърът апелира те да бъдат по-взискателни към студентите, както и да има повече практическо обучение.

Ще има разговори с университетите как реално да използваме това, което се случи с пандемията, за да реформираме университетското преподаване чрез въвеждане на дигиталните технологии, създаване на повече ресурси, по-високо качество, миксиране на повече умения – иновативност, предприемачество. Това сподели с преподаватели и студенти заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева при откриването на академичната година в Аграрния университет в Пловдив. Според нея през последната година нашите университети са показали, че бързо могат да преминат към дистанционно обучение.

Университетът за студента не е само място за учене, то е и място за социална среда. Бедата при пандемията е, че се намаляват социалните контакти. Надявам се заедно да преодолеем тежките месеци, които се задават, каза Ангелиева.

Споделете

GoTop