МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВАЖНО Е ДА ИНВЕСТИРАМЕ В НАУКА

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВАЖНО Е ДА ИНВЕСТИРАМЕ В НАУКА

„Трябва да увеличаваме средствата за наука, за да отговорим на обществените предизвикателства“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред екипа на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Днес там отбелязаха Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията. Министърът посочи, че инвестициите в наука са с най-невидими ефекти, но са най-дългосрочни.

„Работата на специалистите от НИМХ е изключително ценна за цялото общество. Климатичните промени и управлението на водните ресурси са определящи за бъдещето ни и трябва да сме подготвени с добра академична експертиза и необходимите специалисти“, допълни министър Вълчев. Той отбеляза, че метеорологията и хидрологията са сред областите с най-голяма научна стойност.
Служителите на НИМХ получиха поздравления от множество институции, които разчитат на експертната им работа. По време на събитието гостите разгледаха центровете на института, в които се правят прогнозите за времето, както и тези за опасни явления.

Заедно с Великобритания, Германия, Франция и Чехия, българският институт е един от петте метеорологични центъра в Европа, които в най-голяма степен отговарят на световните критерии за качество.

Споделете

GoTop