МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ УЧИТЕЛИ ИМА В УЧИЛИЩАТА

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ УЧИТЕЛИ ИМА В УЧИЛИЩАТА

Учителският състав в българските училища се подмладява. От средна възраст 52 години през 2015 година през настоящата ще бъде под 49 години, най-вероятно 48 и половина. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум за социалния диалог в системата на предучилищното и училищното образоване, организиран от Синдиката на българските учители и КНСБ. Според министъра подмладяването се дължи както на ежегодното пенсиониране на голяма част от педагозите, така и на регулярното увеличаване на заплатите, които привличат и задържат кадри. От следващата календарна година минималната учителска заплата става 1260 лева.

Министър Вълчев съобщи и за друга положителна тенденция – увеличава се приемът в професионалното направление „Педагогика на обучението по…“, което е важно за осигуряването на учители по различни предмети. Той благодари на социалните партньори за отговорния диалог за развитието на образованието, в който участват. В нашата система имаме отговорност за бъдещето, заяви министър Вълчев. Младите хора в учителската професия се нуждаят от подкрепа и мотивиране, смята той. По думите му винаги, когато се обсъжда увеличение на възнагражденията, се отчита, че системата трябва да бъде обезпечена с кадри и за да бъдат привличани млади хора са повишени основните заплати.

Министър Вълчев смята, че трябва да има устойчивост на политиката учителите да получават поне 125 процента от средната заплата за страната. Той отбеляза, че разходите за инвестиции в учители винаги са били приоритет, като такъв трябва да е подходът и спрямо младите преподаватели във висшите училища.

Споделете

GoTop