МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДЕ ОБВЪРЗАНО СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОСЕЩЕНИЕ

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДЕ ОБВЪРЗАНО СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОСЕЩЕНИЕ

Заплащането на такси за детска градина на деца от социално слаби семейства ще бъде обвързано със задължително посещение. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на срещите си с представители на образователната общност и местната власт в общините Угърчин и Луковит. Децата, които посещават от ранна възраст градина, се справят по-добре в училище, заявиха преподавателите.

Министър Вълчев апелира учителите да положат максимални усилия да убедят родителите и да мотивират учениците да посещават всеки час, защото в образованието е необходимо натрупване, за да има добри резултати. В срещите участваха и представители на екипите по Механизма за обхват. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Угърчин и в училището в луковитското село Бежаново тема на разговорите бе и привличането на образователни медиатори в подкрепа на учителите и комуникацията им с родителите. Министър Вълчев съобщи, че са предвидени средства за квалификация на медиаторите. Според него е много важно, че в резултат на съвместната дейност на институциите, децата са записани в училище. Фокусът сега трябва да бъде всекидневното посещение и организирането на допълнителни обучения по проект „Подкрепа за успех“, както и да има повече занимания по интереси. По проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ ще има възможност за закупуване на различни игри, книжки и видеоуроци, за да може от най-ранна възраст децата по-лесно да учат български език и след това да не отпадат от училище.

По време на работните срещи бе поставен акцент и върху професионалното образование. В Угърчин учениците имат възможност да се обучават след завършен седми клас по професиите „Готвач“ и „Сервитьор-барман“. В училището е изградена нова модерно оборудвана учебна кухня и кабинет по сервиране. Там е създадена целодневна организация на работа, има стол, в който се хранят децата от социално слаби семейства. Осигурен е и транспорт за тези, които пътуват от близките села. В Угърчин и Луковит кметовете отбелязаха доброто сътрудничество, което имат с Регионалното управление на образованието в Ловеч. Възпитанието и социализацията бяха сред другите теми, които обсъждаха учителите в Бежаново. В училището се обучават ученици от различни етноси, затова акцент е обхващането и задържането на учениците, както и повишаване на грамотността им.

Споделете

GoTop