МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ НАГРАДИ МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ЗНАЧИМ НАУЧНО-ПРИЛОЖЕН ПРИНОС

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ НАГРАДИ МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ЗНАЧИМ НАУЧНО-ПРИЛОЖЕН ПРИНОС

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев награди млади специалисти за постигнати резултати с особено значим научен и приложен принос. Отличени бяха общо 41 души, успешно приключили своите проекти по „Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти към Българската академия на науките“ (БАН). Министър Вълчев поздрави лауреатите за постигнатите успешни резултати и присъстващите по повод 150-та годишнина от основаването на БАН. Той отбеляза като основно предизвикателство приличането на младите хора към научните изследвания и оставането им в страната. МОН ще продължи създаването на предпоставки за развитие чрез различни нови програми като „Националната програма за млади учени и постдокторанти”, допълни министърът. Според него осигуряването на свързаност и взаимодействие с други страни чрез участие в международни програми и европейски проекти също ще даде възможности на младите учени да развиват у нас своя потенциал.

Сред успешните примери за научен и приложен принос в резултат на изследванията по „Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти към БАН-2017“ са такива като: методи за анализиране и моделиране на данни, свързани с изследвания на онлайн търсачки и препоръчващи системи; иновативни покрития от аморфен въглерод за предотвратяване на атмосферното обледеняване и биозамърсяването; наноструктурирани слоеве от графен с приложения в оптоелектрониката и сензориката; биомедицински изследвания за приложението във функционалното и диетичното хранене на човека за превенция и третиране на инфекциозни, автоимунни и туморни заболявания чрез полизахариди от древния родопски ендемит Орфеево цвете; възможности за използване на широко разпространени етерично-маслени растения за пречистване на замърсени с медни йони води; оптимизиране на свойствата за машинен превод и др.

Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти към БАН стартира през 2017 г., финансирана със субсидия от два милиона лева от МОН. В рамките на 18 месеца по нея са завършени 183 научни проекта от общо заявени 362 проектни предложения от деветте научни направления на БАН. Резултатите от проектите са публикувани в общо 296 статии в научни списания, 6 научни монографии и 3 студии. Броят публикации, реферирани в международните „Web of Science“и „Scopus“, е 150, а в списания с фактор на въздействие – 101.

Споделете

GoTop