МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА АКАД. ВОДЕНИЧАРОВ ГОСТУВА В БУРГАС

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА АКАД. ВОДЕНИЧАРОВ ГОСТУВА В БУРГАС

На 17 февруари 2013 г. в Бургас министърът на образованието, младежта и науката акад. Воденичаров, заедно с Константин Гребенаров, областен управител, и с Димитър Николов, кмет на морския град, присъства на водосвет и даде начало на първа копка за изграждане на нов спортен комплекс на профилирани гимназии ГРЕ „Г. С. Раковски“ и ПМГ „Н. Обрешков“. По време на церемонията министърът, академик Воденичаров, изрази радостта си от прекрасната придобивка за черноморския град като сподели, че е вълнуващо, когато се строи, а не се разгражда. Този строеж не е случаен, защото „талантливите деца, които ще учат тук, ще станат и талантливи личности“ – каза той.

Новият спортен училищен център ще бъде на три нива. Той ще разполага с басейн с полуолимпийски размери, с фитнес зона, спортна зала за волейбол и баскетбол, зала за борба, гимнастика, спортни танци и други спортове на закрито. Всички зали ще бъдат оборудвани с най-съвременните спортни съоръжения и с необходимите обслужващи помещения – лекарски кабинети, стаи за треньори, душове, съблекални, санитарни възли и др. На последния етаж ще има помещение, което да изпълнява функциите на галерия за изложение на спечелените купи, медали и грамоти от бургаските ученици и панорамна тераса.

Физкултурният салон, който сега ползват 2 100 – те ученици на ГРЕ „Раковски“ и ПМГ „Н. Обрешков“, които делят една сграда, е с размери 25 на 15 м., които са крайно недостатъчни за нуждите и на двете учебни заведения. Изграждането на новия спортен комплекс, не само ще реши този проблем, но и ще позволи в него да се провеждат междуучилищни и други ученически състезания от спортния календар на Община Бургас.

Сградата ще бъде с височина над 20 м., застроена площ от 931 кв. м. и разгъната застроена площ от 4230 кв. м.

Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца, но фирмата – изпълнител се закани да завърши по-рано спортния център. Финансирането е в размер на 3 900 000 лв., осигурени от Министерски съвет, образователното министерство и общинския бюджет на Бургас.

Новият спортен корпус ще бъде с въведени мерки за енергийна ефективност и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Към него ще бъде изградена стоманобетонова рампа и ще бъде монтирана електрическа платформа – подемник. На всички основни нива в сградата ще има асансьор и санитарни възли, съобразени с нуждите на хората с увреждания.

По проект видовете строителни материали и екстериорът са такива, че да кореспондират с архитектурата на основната училищна сграда.

Финансирането е осигурено от Министерския съвет и от общинския бюджет на Бургас.

На церемонията присъстваха и Снежина Маджарова, председател на Общинския съвет – Бургас, както и заместник-кметове, общински съветници, учители и ученици, много граждани.

На 18 февруари 2013 г. министърът, акад. Воденичаров, заедно с министър Лиляна Павлова и с областния управител на Бургас Константин Гребенаров, участваха в церемония по освещаването и пускането в експлоатация на нови 67 автобуса. Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че чрез обновлението на автопарка на града годишно ще се спестяват 1500 тона вредни емисии във въздуха.

Автобусите освети Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. На церемонията бяха и народните представители Димитър Бойчев, Иван Вълков, Галина Милева, Стоян Гюзелев и Диана Йорданова, почетният бургазлия академик Никола Съботинов, председателят на местния парламент Снежина Маджарова, зам.-кметовете Красимир Стойчев и Атанаска Николова, комодор Митко Петев – командир на Военноморска база Бургас, комисарите Милен Димитров и Васил Василев – директори на полицията и пожарната, общински съветници.

Автобусите са доставени по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, чиято стойност е над 130 милиона лева. Доставката на новите автобуси е една малка част от него. Тази година предстои изпълнението на другите компоненти от проекта. Започва подобряване на инфраструктурата по целия маршрут на новата бърза автобусна линия, която ще минава през целия град от север на юг, като пътниците ще се придвижват от едната до другата крайна точка два пъти по-бързо от сега.

Споделете

GoTop