МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОДКРЕПЯ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ С АКТУАЛИЗИРАНАТА НП „ПЕТЪР БЕРОН И НИЕ“

„Днес Министерският съвет одобри актуализацията на Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“. Ще ускорим реинтеграцията на български учени, които се връщат да работят в България като финансираме техни проекти.“

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Одобрихме още 3, 7 млн. лева за допълнителни стипендии на докторанти в 17 български висши училища, Българската академия на науките, Селскостопанската академия и Националния институт по метеорология и хидрология“, допълни министър Вълчев.

Той поясни, че с допълнителните стипендии докторанти от БАН, които са доказали интензитета на научната си дейност, ще получават средно 4200 лева годишно, извън възнаграждението си до момента, а учени в Софийския и Медицинския университет – 2700 лева на година, извън досегашното си възнаграждение.

„С решението си днес правителството показа, че науката е приоритет. Министерството на образованието и науката създаде първата реинтеграционна научна програма в България. Смятам, че с тази програма ще стимулираме правенето на наука на много високо ниво“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Програма „Петър Берон и НИЕ“ бе приета през 2018 г., изпълнява се на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания“ и се координира от Министерството на образованието и науката. Срокът на изпълнение е 7 години, като бюджетът на програмата бе 1 300 000 лв. за първата година, и може да нараства до 1 900 000 лв. за всяка следваща година.

С промените в програмата ще се приоритизират проектните предложения по европейската процедура „Мария Складовска Кюри“, които са били оценени високо, но не са финансирани поради недостиг на средства.

Освен стандартните грантове по европейската програма ще бъдат включени и т.нар. „реинтеграционни грантове“, които са били оценени с не по-малко от 80% от максималния точков актив по съответната процедура. Тези проектни предложения ще бъдат финансирани директно, без да се класират заедно с подадените на национално ниво.

През 2019 г. са финансирани 7 от 13 подадени проектни предложения на обща стойност 420 000 лв. с двугодишен период на изпълнение.

Споделете

GoTop