МИНИСТРИТЕ КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И АРБЕР АДЕМИ ПОЧЕТОХА ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ В СКОПИЕ

МИНИСТРИТЕ КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И АРБЕР АДЕМИ ПОЧЕТОХА ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ В СКОПИЕ

Организиране на обучителни курсове за кандидат-студенти и съвместни чествания на исторически личности бяха част от темите, които обсъдиха министрите на образованието и науката на България и Република Северна Македония Красимир Вълчев и Арбер Адеми в Скопие. Двамата заедно почетоха делото на светите братя Кирил и Методий пред техния паметник в Скопие.
Важна и решаваща е работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той определи като изключително положителна стъпка в отношенията между двете страни подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г., но подчерта важността и на неговото пълно прилагане. Само осмисляйки и почитайки общото ни минало, можем да градим общото си настояще и бъдеще в ЕС и НАТО, каза министър Вълчев.

Вече е постигнато съгласие да бъде предложено на двете правителства съвместно честване на Св. Св. Кирил и Методий. Съгласие за предложения към правителствата е постигнато и за съвместно честване на годишнини, свързани с цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски. Една от главните цели на Комисията е да бъдат подбрани общи исторически личности и събития, които да бъдат предложени на правителствата на двете държави за съвместни чествания, с оглед на общата ни история. Друга цел е – да бъде направен преглед на учебниците. Според Адеми комисията от експерти работи и се очакват нейните предложения.

Друго предложение на българската страна е висшите училища от двете държави да организират и кандидат-студентски борси. България иска да насърчава контактите между децата и младежите от двете страни и чрез летни лагери. Така ще се сближат учениците и младежите на двете страни, ще се насърчат контактите им, а межууниверситетското и междуучилищно сътрудничество ще спомогне за обмена на добри практики и реализирането на съвместни проекти, заяви министър Красимир Вълчев.
Министър Адеми подкрепи идеята за създаване на междууниверситетски мрежи, за да се развива образованието и науката в региона и висшите училища да са конкурентни.
Министър Вълчев поздрави домакина си за демократичния и прозрачен начин, по който бяха проведени президентските избори на 21 април и на 5 май т.г. и изрази увереност, че избирането на г-н Стево Пендаровски за президент на Република Северна Македония ще даде допълнителен тласък на двустранните отношения, както и ще спомогне за постигането на значим напредък по въпросите от общата ни история.

В Скопие министър Вълчев, придружен от посланик Ангел Ангелов, присъства на открит урок за 24 май в българското неделно училище „Здравей“. Децата получиха книги и техника за училището от министъра. Той благодари специално на домакините от общинското училище „Димитър Миладинов“, което безвъзмездно предоставя класни стаи за обучението на 31 деца. Освен уроци по български език и литература, история и география, учениците посещават и група за български народни танци. Училището се финансира през тази учебна година с 11 705 лева след спечелен проект по националната програма на МОН „Роден език и култура зад граница“. От следващата учебна година ще получава средства като включено в Списъка на българските неделни училища. Децата от Скопие ще посетят град Гоце Делчев, а след това ще им гостуват техните приятели от едноименното българско училище през есента.

Споделете

GoTop