МИНИСТРИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ОБСЪДИХА ПРОМЯНАТА В ПОДГОТОВКАТА НА УЧИТЕЛИ

МИНИСТРИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ОБСЪДИХА ПРОМЯНАТА В ПОДГОТОВКАТА НА УЧИТЕЛИ

Необходимостта от засилване на практическото обучение, провеждането на качествени квалификации и промяна на подготовката на учителите още от студентската скамейка. Това бяха основните теми в разговора на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с министъра на образованието на Румъния Лиджия Дека днес в Букурещ. Министър Цоков е в Румъния за участие в първия форум на инициативата на МОН по Национална програма „Неразказните истории на българите“.

„Правим преглед на обучението на бъдещите учители в университетите, като възнамеряваме да го променим – да бъде по-компетентностно ориентирано и свързано с практиката“, каза министър Цоков. Той сподели за обсъждан вариант да се създадат лаборатории – тип иновативни училища към някои университети, за да се съчетае теоретичната с практическата подготовка. Двамата разговаряха и за квалификациите, които са необходими за учителите и се договориха да обменят опит и добри практики в тази област.

От своя страна министър Дека обясни, че от новата учебна година при тях е въведена задължителна едногодишна магистратура за преподавателите, като 80% от времето те прекарват в класната стая.

Проф. Цоков поздрави министър Дека за действащия в страната им от 2016 година План „Образована Румъния“, в чието разработване е участвала и тя.

Двамата обсъдиха и необходимите промени в подготовката и оценяването на децата в България и Румъния, за да имат те по-високи резултати при международните изследвания от типа PISSA. Друга тема бяха STEM педагогиката и изграждането на училищна STEM среда, използването на електронни ресурси, а също и проблемът с децата, които са в риск от отпадане от училище и трябва да бъдат приобщени.

Министрите споделиха, че ще бъде полезно по-активно експерти от двете държави да споделят добри практики и да си сътрудничат под различни форми, за да се подобри качеството на образованието в двете страни.

В срещата участваха и посланикът на България в Румъния Радко Влайков, Огнян Илиев, първи секретар в посолството и началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска.

Споделете

GoTop