МЛАДЕЖИ ОТ ШЕСТ ГИМНАЗИИ СЕ СЪСТЕЗАВАХА В „ГОРСКИ МНОГОБОЙ“

МЛАДЕЖИ ОТ ШЕСТ ГИМНАЗИИ СЕ СЪСТЕЗАВАХА В „ГОРСКИ МНОГОБОЙ“

Младежи от шест професионални гимназии се надпреварваха в стрелба с пневматична пушка, спортен риболов, садене на фиданки и рязане на дърва с верижен трион.
Това стана по време на националното състезание „Горски многобой“, което се проведе в Държавно ловно стопанство – Балчик. Участваха 22-ма ученици от професионални гимназии по лесотехника и горско стопанство – в Банско, Берковица, Велинград, Кърджали, Тетевен и Варна.

В първия етап на състезанието участниците трябваше да преминат през обозначено трасе с дължина 2 километра, където бяха разположени четирите пункта по отделните състезателни дисциплини: садене на фиданки; разпознаване на иглолистни и широколистни видове, дървесина, стъпки, следи от дивеч, болести и вредители; стрелба с пневматична пушка и спортен риболов.
Задължително условие за включване във втория етап на състезанието беше участниците да притежават свидетелство за правоспособност за работа с горска техника. Този етап включваше три фази: подготовка на бензиномоторния верижен трион за работа; комбинирано рязане на шайби и накрая кастрeне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво.

Индивидуалното състезание в първия етап спечели Атанас Китов от Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ във Велинград. Второто и трето място бяха присъдени на Тодор Нинов от Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен и на Константин Христов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица.

В отборното класиране първо място заеха възпитаниците на гимназията в Тетевен. Втори се класира отборът от Велинград, а на трета позиция бяха от Берковица.
Организатор на събитието бе Министерство на образованието и науката, а домакин – Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Състезанието се проведе в партньорство с Лесотехническия университет – София, представителствата на фирмите „STIHL” и „Husqvarna” за България и Община Варна.

Споделете

GoTop