МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ СПЕЧЕЛИХА СТИПЕНДИИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ”

МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ СПЕЧЕЛИХА СТИПЕНДИИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ”

Учениците, класирани на първо, второ и трето място в индивидуалното класиране на състезанието „Практични финанси”, ще имат право на стипендия по наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Михаела Калайджиева от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна е първа в класирането във възрастова група VIII-X клас. Втора е Мериан Георгиева от ВТГ „Г. С. Раковски“, Варна, е трети е Емилиян Георгиев – СУ „Козма Тричков“ във Враца.

В екипното класиране в тази възраст на първо място е отборът с участници Емилиян Георгиев от Враца, Лора Петранова от СУ „Иван Вазов“ в Мездра, Мериан Георгиева от ВТГ “ Г.С. Раковски“, Варна, Михаела Калайджиева от варненската МГ “ Д-р Петър Берон“ и Явор Иванов от ПГМКР „Свети Никола“в Бургас.

При по-големите (XI-XII клас) първа е Мирослава Вълчева – 108. СУ „Никола Беловеждов“ в София, второ място заема Стефан Стоилов от II АЕГ „Томас Джеферсън“ в столицата и трета е Мария Маркова от ЗПГ „Климент Тимирязев“ в Сандански.

В екипното класиране на първо място е отборът на Антония Колева от ПГСУАУ „Атанас Буров“, Силистра, Марина Любенова от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, Мирослава Вълчева от 108. СУ „Никола Беловеждов“ в София, Стефан Стоилов от II АЕГ „Томас Джеферсън“ и Чанко Върбанов – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат.

Състезателите бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя подчерта, че това състезание насочва усилията на учениците върху усвояването на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на класическите и актуалните проблеми на управлението на личните финанси, включително и чрез използване на новите технологии.

„Част от компетентностите, които искаме да изграждаме, е работата в екип. Заедно с уменията във всяка конкретна предметна област, младите хора се нуждаят от качества, които ще им помогнат да се реализират в живота и това е да могат да комуникират, да чуват, да възприемат критично различни идеи, да предлагат и намират иновативни, практични решения, които са важни за всеки ученик, но и за обществото“, подчерта Емилия Лазарова.

Това е единственото състезание от календара на МОН, което се провежда в два национални кръга. Във втория кръг, който е във формат на финансов иновационен лагер, участваха 80-те ученици от цялата страна, показали най-високи резултати в първи кръг, в който се включиха общо 1318 ученици.

През трите състезателни дни ученици от I и II гимназиален етап, разпределени в две състезателни групи, се конкурираха при разработването и представянето пред жури на решение на казус за справяне с конкретна житейска финансова ситуация и за вземане на финансово решение. Разпределени на случаен принцип в отбори от по 5 ученика, участниците работиха върху казус, който е насочен към управлението на личните финанси и е различен за първа и втора състезателна група.

Учениците от първата състезателна група разработваха концепция за продукт или услуга, който/която съдейства за развитието на финансовата грамотност на ученици от 5-ти клас, а от втората състезателна група създаваха концепция за дигитален продукт или услуга, който/която да послужи като инструмент за повишаване на финансовата грамотност на Явор (героят от представения им казус), така че да не изпада отново в подобна ситуация.

Четвъртото издание на Националното състезание „Практични финанси“ бе организирано в партньорство с „Джуниър Ачийвмънт“. Домакин на финалистите беше столичното СУ 19 училище „Елин Пелин“, които бяха осигурили персонални лаптопи за всички участници.

Споделете

GoTop