МЛАДИ УЧИТЕЛИ СПОДЕЛИХА ДОБРИ ПРАКТИКИ И ИДЕИ ЗА ПРОМЯНА В ОБРАЗОВАНИЕТО

МЛАДИ УЧИТЕЛИ СПОДЕЛИХА ДОБРИ ПРАКТИКИ И ИДЕИ ЗА ПРОМЯНА В ОБРАЗОВАНИЕТО

70 млади учители от областите Велико Търново, Враца, София и Бургас споделяха добри практики от работата си в училище и дискутираха идеи за промени, които да повишат качеството на образованието.

„Младите учители са по-смели, по-склонни да експериментират, по-непримирими. Именно смелостта, амбицията, креативността – това е зарядът на младостта“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в приветствието си към форума, който се проведе във Велико Търново по инициатива на сдружението „Образователни инициативи 19“. Михайлова посъветва младите учители никога да не „ходят“ на работа, а да продължат да ходят на училище. „Всеки ден научаваме нещо ново и за себе си, и за класа, за ученика, за това как да направиш урока по-различен, по-добър и резултатен“, каза Михайлова. Тя изрази увереност, че младите учители ще разрушат матрицата на статуквото, но изтъкна и важната роля на наставниците им – учителите, които могат да предадат своя опит.

На форума бяха представени 14 научни разработки, които по-късно ще се публикуват в специализиран сборник. Педагозите обсъждаха възможни промени в учебни програми, в организацията на работа, провеждането на външно оценяване и други въпроси.

Учителите участваха в дейност, наречена „Световно кафене”, където обсъждаха нововъведенията в училище и квалификацията на педагогическите специалисти, взаимоотношенията с ученици и родители, взаимодействието с ръководството и администрацията в училище, с колегите и други аспекти от ежедневната им дейност, трудности и възможни решения.

Форумът включва и обучение по модули: „Аспекти и предизвикателства на класния ръководител в съвременното информационно общество“ и „Методология и принципи на работа в групите за целодневна организация на учебния процес“.

Близо 400 са преподавателите във Великотърновския регион на възраст до 35 години. Всяка година в учебните заведения се назначават около 70 млади педагози, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в града Розалия Личева. Тя се ангажира за следващия форум да привлече участници и от останалите области на страната.

Споделете

GoTop