МОН ФИНАНСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА МОДЕРНА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ЛАБОРАТОРИЯ НА АНТАРКТИДА

МОН ФИНАНСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА МОДЕРНА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ЛАБОРАТОРИЯ НА АНТАРКТИДА

„Антарктида е малък континент с голяма видимост за науката, която се прави там. Българската антарктическа база е добър пример за това как трябва да работи подобна инфраструктура.

За науката не съществуват понятия като граници и държави. Когато говорим за Антарктида, отсъстват културните, икономически и социалните различия, които обикновено ни разделят. Там работят заедно учени от цял свят, които с изследванията си допринасят за запазването на ледения полюс за идните поколения“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на ежегодното съвещание на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP), на което страната ни е домакин. Гордеем се с нашата полярна програма, която се финансира от МОН, защото тя е един от най-видимите примери пред света за работата и постиженията на българската наука, добави директорът на Националния център за полярни изследвания професор Христо Пимпирев.

„Тази година България започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида с финансиране от министерството на образованието и науката“, съобщи професор Пимпирев.

Той допълни, че целта на Националната антарктическата програма е да се привлекат млади учени, които искат да работят и да се посветят на Антарктида. По думите му през следващия полярен сезон започва серия нови научни проекти на ледения континент.

България бе избрана за домакин на международната среща заради успехите ѝ в изследването на Антарктида.

В срещата участват 175 делегати от 30 постоянни и 6 асоциирани държави от цял свят. Те ще обсъдят предстоящия полярен, както и координацията и сътрудничеството между Националните антарктически програми. В рамките на конференцията над 50 представители от 21 фирми ще демонстрират техника и апаратура, която подпомага провеждането на полярни експедиции. Те представят последните модели хеликоптери и самолети, пригодени за работа в такива условия, както и верижни машини, които работят по заснежени и заледени терени. Гостите ще видят и най-новите облекла, пригодени за пребиваване в полярни условия. Българска фирма ще представи и възможностите за телекомуникации с Ледения континент.

Участниците ще коментират и въпроси, свързани с безопасността на провежданите операции на Ледения континент, телекомуникационните връзки и медицинското обслужване на т.нар. „полярници“.

Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката и Българският антарктически институт.

„Национална програма за полярни изследвания“ организира и поддържа цялостната дейност, свързана с полярната ни база на остров Ливингстън. МОН финансира програмата и е неин координатор. Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

Споделете

GoTop