МОН И БНТ1 ПРЕДСТАВЯТ ДЕСЕТ ТАЛАНТЛИВИ УЧИТЕЛИ

МОН И БНТ1 ПРЕДСТАВЯТ ДЕСЕТ ТАЛАНТЛИВИ УЧИТЕЛИ

Кампанията на Министерството на образованието и науката и Българската национална телевизия „Най-добрият учител, когото познавам“ завърши в Деня на българската култура и просвета – 24 май.

БНТ1 излъчи днес филм за учителя по философия и психология в професионалната техническа гимназия във Враца Владислав Тодоров. Той успява да преведе сложната терминология по своите предмети, за да достигне тя до учениците. „Годините в училище са години на търсене за учениците. Много е важно какво ще си спомнят от училище. Моята работа е те да откриват себе си”, казва Владислав Тодоров. И се стреми да ги научи, че демокрацията означава спазване на правилата и законите в живота и в училище. За него учениците казват, че е истински учител, а не просто преподавател, защото ги учи как се живее.

Учителят е убеден, че професионалните училища имат потенциал да наваксат изгубените си позиции, защото там се формират кадрите, които поддържат българското производство. Според него реформата на българското образование може да успее с активното участие на бизнеса във всички нива на обучение.

БНТ1 разказа и за Таня Сребрева -учител по информационни технологии и помощник-директор на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Сребрева е част от група от 300 учители от 100 страни, които заедно със своите ученици работят в проект на един от световните софтуерни лидери. От стотиците, заявили желание да участват в програмата, създадена да стимулира учители от цял свят, които използват технологиите, само петима са българските, които попадат в престижната селекция. Техните срещи им дават възможност да получават знания за нови технологични продукти, подпомагащи образователния процес и да участват в работни групи, които предлагат решения на общоучилищни проблеми.

Поредното признание за преподавателката по информатика отваря за нейните ученици възможности да работят и да се обучават с технологии и програми, които намират приложение в образованието след години. Училището, в което Таня Сребрева е помощник-директор, е едно от най-активните в прилагането на съвременните информационни технологии в обучението.

На 10 май бе излъчен документалният филм за преподавателя по биология от Националната природо-математическа гимназия Александър Милушев. Страстта към природните науки предопределя избора му на специалност в Софийския университет, а научният интерес го фокусира върху изучаването на необятния свят на насекомите. Националният природо-научен музей е отправна точка в педагогическите му търсения, които са свързани с налагането на интерактивни методи в обучението по биология. Днес специална зала в научния център и богатата експозиция са неделима част от часовете по биология на Александър Милушев и неговите ученици.

Преди седмица БНТ разказа за преподавателя по музика от град Златица Тодор Цачев. Режисьор на филма е Моника Якимова, а оператор – Димитрина Иванова. Тодор Цачев е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, а след това работи в Биг Бенда на Българското национално радио. Студентска бригада го отвежда в САЩ, където за първи път гледа спектакъл на училищен духов оркестър и мажоретен състав – Marching Band. Когато се връща у дома, се отдава напълно на идеята да популяризира и у нас една от най-хубавите традиции на американските училища. „Осъзнавайки огромния потенциал на подобен проект, се заех да проуча възможността и начините за неговото реализиране в България“ – разказва Тодор Цачев и продължава: “Оказа се, че подобен формат на училищен оркестър не съществува тук и в реализирането на тази идея ще срещна много трудности.”

Мечтата му се осъществява в подбалканския град Златица. Благодарение на ентусиазма и усилията на преподавателя по музика в СОУ „П. Хилендарски“ днес успешно се развива единственият у нас „марчинг бенд“ по американски образец. Учителят купува със свои средства 16 музикални инструмента, аксесоари, учебници и софтуер от най-престижната американска компания за обучение на марчинг бенд, създава действащ детски духов оркестър. Днес музикалният колектив наброява 80 участници – оркестранти и мажоретки.

В кампанията БНТ представи и преподавателката по природни науки в пловдивското основно училище ”Йордан Йовков” Петя Ангелова. Интерактивният й кабинет прави часовете по човек и природа сред най-интересните в училището, където 90 процента от децата са от малцинствен произход, обучават се и възпитаници на социални институции. „За тези деца онагледяването е от огромно значение, за да разберат учебния материал и да могат да формират понятия. Каквото и да им кажа да си представят, няма ли изображение, не правят ли опити, трудно могат да си обяснят процесите, обясни Петя Ангелова. Тя е сред първите преподаватели по химия и опазване на околната среда от Пловдив, взели участие в квалификационен курс в ЦЕРН, а в кабинета й могат да се видят впечатляващи постери от лабораториите в Европейската организация за ядрени изследвания.

Преди това беше излъчен портрет на Веселина Симеонова – преподавател по български език и литература и главен учител в Природо-математическата гимназия в Сливен. Тя е ръководител на театралната трупа в гимназията и често е инициатор на кампании в подкрепа на благородни каузи. Последната инициатива на младите сливенски театрали е набиране на средства за спасяване паметника на Шести артилерийски полк в града. „Да си добър учител в днешните високотехнологични времена е трудно. Но удовлетворението от преподавателската работа идва, когато разбираш света на учениците си, успееш да ги запалиш към непреходните ценности на знанието и виждаш бъдещите им успехи и постижения“, казва тя.

БНТ излъчи и филм за Димитрина Докимова – учител по география и заместник-директор по образователни технологии в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Тя е носител на награда за „Най-добър млад учител“ на община Варна. Инициатор и ръководител е на клуба по предприемачество в математическата гимназия. Смята, че реформата в образованието е крайно наложителна, тъй като динамиката на промените както в икономиката, така и в социалната област изискват по-голяма гъвкавост от страна на преподавателите.

В поредицата имаше и разказ за инж. Валентина Димитрова – старши учител по практическо обучение в Професионална гимназия по електротехника и технологии, „Г.С.Раковски” в Стара Загора. Самата тя е възпитаник на училището, в което преподава повече от 19 години. Нейните уроци са слушали бивши и настоящи ръководители на ключови предприятия в българската енергетика.

„Днес учениците са безгрижни, жизнени и смели в мечтите си, колкото бяхме и ние, за съжаление не толкова амбициозни и упорити. Надявам се да се реализират толкова успешно, колкото многото завършили преди тях, да имат самочувствието на хора с професия, актуална, значима и с бъдеще“, споделя Валентина Димитрова.

В първия филм зрителите видяха как учителката по английски език Ивелина Пашова от Копривщица успява да увлече децата, като задържи интереса им в клас и в занимания след часовете. Вторият портрет бе на преподавателя от училището в тетевенското село Черни вит Асен Асенов. Той е един от четиримата млади преподаватели по музика в ОУ „Георги Бенковски“. Асен Асенов е възпитаник на училището, в което сега преподава. Негови ученици са носители на множество награди, а самият той през 2016 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“.

Телевизионната поредица представи общо десет талантливи и обичани учители от Варна, Стара Загора, Златица, София, Сливен, Пловдив, Първомай и Враца. Последният от филмите в кампанията ще бъде показан на 24 май в празничната програма на БНТ1.

Целта на кампанията, в която за втора поредна година обединяват усилия МОН и обществената телевизия, е да популяризира учителската професия и да помогне за издигането на нейния престиж. Да припомни за пореден път, че освен от закони и нормативни актове, доброто образование се изгражда от ярки и талантливи личности.

Излъчените филми може да гледате на сайта на БНТ.

Споделете

GoTop