МОН И МТИТС ЩЕ РАБОТЯТ ЗАЕДНО ЗА СЪЗДАВАНЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВОДОРОДА КАТО ЕНЕРГИЯ НА БЪДЕЩЕТО

МОН И МТИТС ЩЕ РАБОТЯТ ЗАЕДНО ЗА СЪЗДАВАНЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВОДОРОДА КАТО ЕНЕРГИЯ НА БЪДЕЩЕТО

Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията ще работят заедно за създаването и разпространението на водорода като енергия на бъдещето. До две години ще бъде създадена първата водородна енергийна станция, стана ясно по време работна среща с участието на заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов.

За да се премине към реалното внедряване на възобновяемата енергия във всекидневието и икономиката, МОН стартира Националната научна програма ЕПЛЮС. Тя е част от Европейската стратегия за ускорено разработване и комерсиализиране на технологиите за използване на възобновяема енергия. Очаква се още през тази година с изпълнението на ЕПЛЮС електрическите превозни средства от следващо поколение изцяло да могат да разчитат на иновативни методи за презареждане. Това ще става с акумулаторни батерии, електрохимична клетка, работеща в импулсен режим и „батерия/горивна клетка“.

Заключителната работна среща на тема: „Горивни клетки и водород: Идентифициране на законодателната и административна рамка за въвеждането им, на бариерите и подходите за тяхното отстраняване“ се организира от екипа на проекта „HyLAW“ и Българската академия на науките. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Столична община.

Правителството одобри 11 научни програми на МОН за периода 2018-2022 г. Програмите са насочени към значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни и икономически въпроси.

Споделете

GoTop