МОН И УНИЦЕФ С МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

МОН И УНИЦЕФ С МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ ще подпишат Меморандум за сътрудничество. За това се договориха министър Галин Цоков и Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България. Целта на документа е да насърчи задълбочаването на партньорството по съвместни инициативи и проекти и да набележи нови области на взаимодействие.

„Екипът ни си поставя амбициозна програма, а в много области експертизата и опита на УНИЦЕФ биха били много ценни”, подчерта проф. Цоков. По думите му има много неизползван потенциал в съвместната работа. “Със съвместни усилия можем да направим така, че отделни области, свързани с педагогиката, да бъдат давани за пример в други държави”, каза още министърът.

Кристина де Бройн изказа благодарност от ползотворното сътрудничество с министерството през годините. Тя акцентира върху нуждата от съвместна работа за развитие на умения и компетентности, които да направят успешни децата и да ги реализират ефективно в бързо променящия се свят.

Министър Цоков отбеляза, че развитието на уменията на децата е ключов приоритет за министерството. Според него сътрудничеството в областта на ученическото самоуправление, детското участие и доброволчеството са също много важни теми, по които министерството може да работи съвместно с УНИЦЕФ.

Ключовите теми, по които УНИЦЕФ и МОН ще си сътрудничат още включват разширяването на дейностите за превенция на насилието и тормоза и за създаване на сигурна училищна среда в рамките на програмата „Стъпки заедно“.

Акцент бе поставен и на развитието на социално-емоционалните умения на учениците, както и на ключовата роля на менторите в този процес. Обсъдено бе създаването на национален екип за повишаване на капацитета на професионалистите и укрепване методическата роля на регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

УНИЦЕФ ще предостави техническа подкрепа и за реализацията на Националната стратегия за уменията, разработването на стандарти и рамки за качество в образованието и грижите в ранна детска възраст и училищното образование.

Обсъдена бе и необходимостта от гъвкави решения за повишаване на обхвата на децата бежанци в националната предучилищна и училищна система. МОН работи особено активно с УНИЦЕФ за осигуряването на достъпа до образование и до подкрепа за личностно развитие на децата и учениците, търсещи или получили закрила, с акцент на децата и учениците от Украйна.

Споделете

GoTop