МОН НАБИРА НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА „ПИТАГОР“

МОН НАБИРА НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА „ПИТАГОР“

Министерството на образованието и науката (МОН) изпрати покани до висшите училища, научните и работодателските организации в страната да номинират свои представители за наградата „Питагор“ 2017 г. за съществен принос в развитието на науката. Отличието се дава в седем категории: за цялостен принос в науката, за млад учен, за утвърден учен в природните и инженерните науки, в хуманитарните и социалните науки, в здраве и медицински науки, за успешен ръководител на международни проекти, за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, за фирма с най-много инвестиции в научна и развойна дейност, както и за значим принос на български учен, работещ в чужбина.

Право на номинации имат и отделни учени. Предимство ще имат кандидатите, излъчени от университетите, БАН, Селскостопанската академия и работодателските организации.

Срокът за номинациите е 20 април 2017 г. Претендентите трябва да попълнят документи за участие и да приложат на магнитен носител кратко описание на свое научно постижение, подробно CV, снимка в паспортен формат. Издигнатите от организации представят също протокол от заседание на управителния орган. Документите се изпращат до дирекция „Наука“ в МОН.

За награда „Питагор“ не могат да бъдат номинирани учени и научни колективи, носители на наградата в предходните три години. Оценяването на постъпилите предложения се прави от жури и по показатели, утвърдени със заповед на министъра на образованието и науката. Те са различни за всяка категория.

Най-заслужилите български учени и научни колективи ще получат наградите „Питагор“ на 18 май 2017 г. Церемонията ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Носителите на голямата наградата „Питагор“ за цялостен принос в науката и за млад учен ще получат статуетка и по 12 хил. лева. Останалите отличени учени ще вземат по 8 хил. лв., грамота и почетен знак на МОН. Победителите, всички номинации и съставът на журито ще бъдат оповестени на сайта на министерството.

Споделете

GoTop