МОН ПОДПОМАГА ИЗСЛЕДВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО

МОН ПОДПОМАГА ИЗСЛЕДВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО

В началото на тази година Министерството на образованието и науката стартира Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ с общ бюджет от 4 000 000 лв., като отпуснатите средства за първата година са 1 600 000 лв. Другата програма е в процес на разработване и ще бъде насочена към музеите и институтите на БАН и цели реализиране на динамична връзка с училищата, както и ще развива интереса на учениците към науката“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на Дванадесетата национална археологическа изложба „Българска археология 2018 г“. Събитието се проведе в Националния археологически музей по повод Деня на археолога.

Карина Ангелиева допълни, че с новата научна програма ще се подпомагат учени, които се занимават с научни изследвания в областта на културно-историческото наследство, за да се подпомогне развитието на сектора. Тя заяви, че националната позиция на България по отношение на Европейската програма за научни изследвания потвърждава, че културното-историческото наследство е основен приоритет.

„Археологията е не само наука. Тя е призвание, мисия, отговорност и страст. Археологът е пророк, който се взира в миналото. В стремежа си да повдигне воала на времето, той създава идентичност, знание, просперитет и култура. Свързва ни с отминалите поколения и ни позволява да се докоснем до непреходното и вечното“, каза заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов. Той благодари на целия екип, работил по изложбата и на всички археолозите във всички общини за неуморния труд.

Дванадесетата национална изложба „Българска археология 2018” представя най-интересните находки в резултат на теренната работа на българските археолози през изминалата година. Тазгодишната колекция е от 250 експоната от 23 археологически обекта, предоставени от 20 исторически и археологически музеи в страната.
В експозицията са събрани различни по вид и хронология артефакти – керамични съдове, монети, украшения, скулптури, които датират от ранната праистория до Средновековието.
Изложбата ще продължи до 14 април.

Споделете

GoTop