МОН ПРЕДЛАГА БЪЛГАРСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА

МОН ПРЕДЛАГА БЪЛГАРСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА

Националната олимпиада по гражданско образование, която се провежда в страната ни, да стане европейска инициатива. Това предложи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на неформалната среща на министрите на образованието в испанския град Сарагоса.

Първата пленарна сесия, посветена на висшето образование, беше на тема „Подпомагане при прехода, успеха и завършването на висше образование от студенти в неравностойно положение“. Дискусиите във втората сесия за средното образование бяха по въпроса „По какъв начин образованието насърчава демократичното гражданство и нашите общи ценности в ЕС?“. В хода на изказването си зам.-министър Митева даде пример с Националната олимпиада по гражданско образование в страната ни и с Европейското състезание по дебати за студенти, на което България беше домакин преди две седмици.

Зам.-министър Митева взе участие и в кръгла маса на тема „Демокрация и правова държава“ заедно с Патрисия Янисен, заместник-главен директор на Европейски и многостранни въпроси от Министерство на образованието на Франция, Пилар Алегрия, министър на образованието на Испания и шестима ученици.

Наталия Митева проведе три двустранни срещи с Лиина Полд, зам.-главен секретар за образование и младежки политики на Естония, с министъра на образованието на Румъния Лигия Дека и с министъра на образованието на Словения Дарио Фелда. Обсъдени бяха предизвикателствата, свързани с образователните реформи, STEM, дигитализацията и др.

В рамките на посещението си тя бе гост и на гимназия „Мигел Каталан“ в Сарагоса.

Споделете

GoTop