МОН ЩЕ ПОЛУЧИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ МБВР ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

МОН ЩЕ ПОЛУЧИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ МБВР ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Министерството на образованието и науката (МОН) ще получи съдействие от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за разработване на инструментариум за измерване на представянето на българското образование, след като правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между министерството и банката.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката е упълномощен да подпише документа.

Споразумението е следствие на подписания на 1 септември 2015 г. Меморандум за разбирателство между Правителството на България и МБВР за партньорство и подкрепа при усвояване на европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 – 2020 г.

В рамките на разписаните дейности в споразумението ще бъдат проведени до три технически семинара, свързани с използването на Мерки с добавена стойност в училищата (МДСУ) – инструмент за измерване на представянето на учебните заведения въз основа на резултатите от тестовете на учениците. Очаква се да бъдат представени софтуерни решения и платформи за МДСУ, разработени във водеща европейска страна, и използването им от различни нива на управление.

По дейност „Показатели за представяне на училищата“ ще бъде направен преглед на световния опит и добрите практики при разработването и прилагането на системи за измерване на ефективността на училищата. Ще бъде предложена и система от показатели за представяне на училищата, съдържаща методология за измерване и препоръки относно събирането на данни.

Финансирането на дейностите е в размер на 250 000 евро, като средствата се осигуряват по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Приоритетна ос 4 „Техническа помощ“.

Споделете

GoTop