МОН ЩЕ РАБОТИ ЗА РАВЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАТЕЛНИ РЕСУРСИ

МОН ЩЕ РАБОТИ ЗА РАВЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАТЕЛНИ РЕСУРСИ

МОН ще работи за равен достъп на всички потребители в образователната система до различни ресурси и съдържание, както и за персонализиране на обучението. Това съобщи Наталия Митева, съветник на министъра на образованието и науката, по време на форума Green Week 2023.

„Трябва да направим така че дигиталните ни ресурси и решения да позволяват персонализация в образованието. Нямам предвид просто да се осигури достъп, а цялата налична система да работи спрямо нуждите на конкретния ученик – да показва докъде е стигнал той, какво още има да направи, да генерира съдържание и да дава обратна връзка от какво се нуждае най-много“, обясни тя. По думите ѝ трябва да се направи анализ дали има изключени от процеса на дигитализацията ученици и какви са бариерите пред тях.

„Светът говори първо за педагогика, а след това за технологии. За нашия екип дигитализацията не трябва да бъде самоцел, а да бъде водена от педагогическите цели“, изтъкна Наталия Митева. Според нея е необходимо и да се надградят и усъвършенстват дигиталните умения и на преподавателите в образователната система – предучилищна, училищна, висше образование и наука. Преди това трябва да се знае на какво ниво са уменията им в момента, а досега няма национални изследвания за това. „Имаме нужда от такива данни, за да разберем как по най-ефективен начин да инвестираме в подобрение на уменията на нашите учители и преподаватели“, посочи Наталия Митева.

Форумът Green Week 2023 се провежда в рамките на три дни – 20-22 юни и e посветен на зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден. Наталия Митева участва в панела „Как иновациите и дигитализацията променят образованието – предизвикателства и добри практики“. В него участваха още деканът на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Атанас Георгиев, изпълнителният директор на Телерик Академия Александра Мечкова, основателят на платформата Уча.се Дарин Маджаров, Яни Гебеджелиев от Telelink, експерти от Румъния, Полша и др.

Споделете

GoTop