МОН СТАРТИРА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ОЛИМПИАДА ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

МОН СТАРТИРА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ОЛИМПИАДА ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

Първата „Олимпиада по пътна безопасност“се проведе в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов“. Тя се организира по инициатива на Института по пътна безопастност в партньорство с Министерството на образованието и науката и Столичната община. Целта на инициативата е да обхване максимален брой образователни институции в столицата, а от следващата година да се провежда и в останалите градове в страната.

„Обучението по безопасност на движението по пътищата спасява животи“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред учениците и учителите и даде старт на олимпиадата. Той заяви, че МОН ще използва всички възможни инструменти, за да бъдат научени и възпитани децата да спазват правилата за безопастност на движение.

„Ще включим обученията в дейностите по интереси и във всички извънкласни занимания, които провеждаме, защото безопасното движение е част от социалните и гражданските компетентности, които учениците задължително трябва да усвоят“, допълни министърът.

Той съобщи, че темата за пътната безопасност е включена и в часовете на класа, и в часовете по гражданско образование, както и в някои часове по останалите дисциплини. „Благодаря на Института по пътна безопасност за партньорството, надявам се инициативата да провокира интереса на децата по темата“, каза още министър Вълчев.

„Нашата задача е да направим средата по-безопасна, за да гарантираме живота и здравето на най-ценното, което имаме – нашите деца, както и да ги обучим и да им създадем навици за безопасно придвижване в града“, посочи кметът Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че Столичната община ще продължи да изгражда интерактивни площадки по пътна безопасност в училищата.

В състезанието „Стани безопасен“два отбора от ученици от 6-ти клас участваха във викторина с въпроси по пътна безопасност, а отборите имаха право да ползват помощ от приятел. Учениците се довериха на помощта на министъра и кмета, за да отговорят на някои от по-сложните въпроси.

В рамките на събитието бе представено и интерактивно обучение по пътна безопасност. Организаторите направиха демонстрация на управление на електрически автомобили. Участниците в играта „Стани безопасен“се включиха в обучение по майсторско управление на автомобили в двора на училището.

Споделете

GoTop