МОН СТАРТИРА ПРОГРАМА „ПРОФЕСИЯТА НА МЕТЕОРОЛОГА И ХИДРОЛОГА“ В ИНСТИТУТА ПО МЕТЕОРОЛОГИЯ И ХИДРОЛОГИЯ

МОН СТАРТИРА ПРОГРАМА „ПРОФЕСИЯТА НА МЕТЕОРОЛОГА И ХИДРОЛОГА“ В ИНСТИТУТА ПО МЕТЕОРОЛОГИЯ И ХИДРОЛОГИЯ

Днес бе дадено началото на изпълнението на програма „Професията на метеоролога и хидролога“, която е финансирана от Министерството на образованието и науката.

Шестокласници от столичното 51-во училище посетиха Института по метеорология и хидрология и видяха в реална среда как се правят прогнозите за времето. Програмата е част от редица инициативи, които Министерството на образованието и науката поетапно стартира за повишаване интереса на учениците към науката.

Те целят да повишат интереса на децата към природните науки и към професията на учения. „Това до голяма степен ще помогне за решаването на проблема с липсата на изледователи и преподаватели и ще подсигури цяло поколение от висококвалифицирани кадри в редица области на икономиката“, каза директорът на Дирекция „Наука“ в МОН Милена Дамянова.

Тя допълни, че атрактивното преподаване на природните науки – физика, химия, биология е предизвикателство и практическото приложение на тези дисциплини ще повиши любопитството на децата към тези области на науката.

Учениците посетиха метеорологичния парк на НИМХ и видяха как се правят измервания, как се чертаят синоптични карти, как се ползват числени модели. За да покажат нагледно на децата откъде започва прогнозата, експертите от института демонстрираха как се правят измервания в метеорологичния парк чрез специална измервателна сонда, която закачена за балон се издига на десетки километри във въздуха и предава данни на земята. В центъра на НИМХ децата се срещнаха и с дежурния синоптик и разгледаха спътникови снимки.

В специална научна лаборатория учениците имаха възможност да видят как се образува мъглата, киселинния дъжд и вятъра. В края на урока в игрова форма учениците участваха и в научни експерименти. От 7 ноември до 13 декември всеки четвъртък и петък метеоролозите и хидролозите на института ще посрещат ученици от 5-ти до 7-ми клас и на място ще демонстрират как се правят прогнозите за времето.

Споделете

GoTop