МОН ТЪРСИ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ОБСЕРВАТОРИЯТА НА РОЖЕН

МОН ТЪРСИ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ОБСЕРВАТОРИЯТА НА РОЖЕН

Министерството на образованието и науката подготвя проект на постановление за финансовото обезпечаване на дейностите на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Това заяви директорът на дирекция „Наука“ в МОН Златина Карова в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР.

„За Министерството на образованието и науката астрономията продължава да бъде една от науките с голямо значение за формирането на общественото отношение към природните науки. Нашата подкрепа към Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ е системна“, посочи Карова.

Тя добави, че НАО „Рожен“ е включена още в първата Национална пътна карта за научна инфраструктура през 2010 г. Нейното продължение и актуализация през 2014 г. потвърждава мястото на обсерваторията като един от десетте възлови инфраструктурни проекти за страната. Тя обясни, че е направена точна и актуална оценка на включените в Пътната карта обекти.

За обсерваторията в Рожен до 2020 г. са необходими над 16 400 000 лв.за поддържането й като европейска инфраструктура.

Карова припомни, че миналата година МОН с над 100 000 лв. финансира изграждането на широколентова мрежа за интернет достъп в обсерваторията на Рожен, както и закупуване на камера за телескоп.

Ръководителката на дирекция „Наука“ съобщи, че за предходния период обсерваторията е успяла да управлява и да привлече проектно финансиране по 24 научни проекти.

Директорът на НАО „Рожен“ д-р Никола Петров съобщи, че обсерваторията участва в консорциум с катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и с катедра „Астрономия“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От темата за партньорството не бива да бъдат изключвани и други университети, по-малки обсерватории и училищата, в които учителите работят за изграждането на кадри, каза ръководителят на НАО „Рожен“ и изрази благодарност към екипа на МОН за усилията.

Споделете

GoTop