МОН ТЪРСИ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С БЛ. 58 В СТУДЕНТСКИЯ ГРАД

МОН ТЪРСИ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С БЛ. 58 В СТУДЕНТСКИЯ ГРАД

Като резултат от многократно проведените срещи с представители на БАН, висшите училища и „Студентски столове и общежития“ ЕАД и тяхното предложение за промяна на Наредбата за ползване на студентските общежития и столове в Министерството на образованието и науката с моя заповед беше сформирана работна група, която да обсъди възможността и необходимостта от промяна на Наредбата за ползване на студентските общежития и столове. В нея са включени представители на БАН, „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Съвета на ректорите, Националното представителство на студентските съвети и МОН.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в парламента в отговор на парламентарен въпрос, свързан с протеста на група живеещи в блок 58 по-дълго от предвиденото в наредбата за настаняване на преподаватели и учени в Студентския град.

Заседанията и обсъжданията на работната група продължават в понеделник в търсене на решение, удовлетворяващо всички заинтересовани страни, обясни министър Кунева. Срещата ще се състои в „Студентски столове и общежития“ ЕАД, които са принципал на бл. 58.

Наредбата за ползване на студентските общежития и столове, приета с Постановление на Министерския съвет, е действащият нормативен акт.

Действащите правила за управление и ползване на бл. 58 и практиката в блока противоречат на наредбата, тъй като не възпроизвеждат едно от изискванията ѝ – да се настаняват учени преподаватели до 35-годишна възраст и за не повече от 5 години.

Ако бях изпълнила нормативния акт, тогава наистина съдбата на тези хора щеше да бъде в много лоша ситуация, каза министър Кунева пред журналисти в кулоарите на парламента и добави, че дори да се запише в наредба по-висока горна възраст, това не решава въпроса. Особено за хора на 65 и повече години. Тя посочи, че при намирането на решение трябва да се търси баланс между интересите на младите учени, учените, които живеят в бл. 58 от години и закона. Това е много по-голям въпрос – как се отнасяме към младите учени, как се отнасяме към учените изобщо. Склонни ли сме да компенсираме през някаква социална подкрепа, например с жилища, при положение, че заплатите са ниски. Това е въпрос на обща политика и тя не засяга само образованието и науката. Това трябва да бъде обществен подход, заключи министър Кунева.

Споделете

GoTop