МОН ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ИСПАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО СЕ ЗАВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ

МОН ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ИСПАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО СЕ ЗАВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ

Съдействие за получаване на информация за етапите и системата на средно образование в Испания поиска министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов от испанския посланик Н. Пр. Алехандро Поланко. Причината е, че много от българчетата, които учат там, в определен момент решават да се завърнат в нашата страна и данните биха помогнали за включването им в българската образователна система.

Срещата, която се проведе в Министерството на образованието и науката, беше по инициатива на испанската страна. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с актуалното състояние на двустранните отношения, инициативи на испанското посолство и перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и науката. Н.Пр. Алехандро Поланко и проф. Сашо Пенов обсъдиха и споразумението за сътрудничество между МОН и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания. То предвижда взаимодействие по отношение на паралелките с училищен учебен план за профилирано образование с интензивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища. Споразумението вече е подписано и от испанския министър.

Като възможни области за бъдещото сътрудничество бяха откроени професионалното и висшето образование. Ще се търсят възможности за надграждане на сътрудничеството и в областта на научните изследвания.
Н.Пр. Поланко представи информация за три инициативи през следващата година. Една от тях е провеждането на образователен панаир в София, за който вече са заявили участие 14 испански университета. Това събитие ще даде възможност на български студенти да се запознаят със системата на висшето образование в Испания. Другите инициативи, които ще се проведат, са Национален ученически театрален конкурс на испански език и Международен ученически театрален фестивал на испански език.

Споделете

GoTop